Składniki: Sodium bicarbonate,
Monosodium citrates,
Steviol Glycosides (czystość 95%, 90% Rebaudioside-A),
L-Leucine
Więcej o roślinie Stewia:
Suszone i pocięte liście stevii. W Azji i Ameryce Południowej są stosowane jako zamiennik cukru. W ostatnichlatach wzrasta świadomość, że cukier to przyczyna wielu chorób.Wiele osób zrezygnowało ze słodzenia kawy, herbaty, ale są tacy, którzy bez cukru nie potrafią się obyć.
Liście stewii mągą zastąpić cukier i wszelkie inne słodycze. Jest wiele odmian tej rośliny (około 150) - jednak tylko Stevia rebaudiana Bertoni jest odmianą, której liście są słodkie. Jest 30 razy słodsza od cukru. .Jest to roślina łatwa w użyciu, na potrzeby domowe nie wymaga drogiego przetwórstwa - wystarczy wysuszone listki pokruszyć (lub lepiej zemleć w młynku do kawylub mikserze) i można słodzić. Na szklankę herbaty z powodzeniem wystarczy 1/5 łyżeczki suszu.
Jest bezkaloryczna. Stewia nadaje się to wszelkiego rodzaju przetworów, nawet do marynat, gdyż nie ma ona tendencji do fermentacji. Susz można przechowywać nawet kilka lat.Jeśli susz zalejemy wrzątkiem otrzymamy słodki syrop, który też można dosyć długo przechowywać.
Substancja czynna tej rośliny czyli stewiozyd przy tym wiele właściwości leczniczych. Jest to substancja zapobiegająca próchnicy zębów, obniżająca ciśnienie krwi (zbadano, że efekt leczniczy utrzymuje się ok. roku po zaprzestaniu przyjmowania stewii) i, co może najbardziej zaskoczyć, słodzenie stewią obniża poziom cukru we krwi.
Stewia dosyć skutecznie walczy z bakteriamii E. coli, które są bardzo oporne na antybiotyki. Posiada właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne. Ma zastosowanie
Liście stewii zawierają różne witaminy i składniki mineralne: witaminy A i C, rutynę, cynk, magnez i żelazo. Dzięki tym substancjom stosujący stewię rzadziej zapadają na grypę i przeziębienie. Zioło to może być też z powodzeniem stosowane przez odchudzających się; wspomaga bowiem utratę wagi poprzez zmniejszenie apetytu. Rośliny tej używa się także do zwalczania uzależnienia od tytoniu i alkoholu. Roślina ta nie traci swoich właściwości nawet w temperaturze 200st.C.
Stewia nie została dopuszczona jako środek spożywczy w Unii Europejskiej ze względu na niedostateczną liczbę badań przeprowadzonych w instytucjach UE. W grudniu 2008 dopuszczono ją do sprzedaży na terenie USA. Szeroko stosowana w krajach dalekiego wschodu (w Japonii od ok. 40 lat).
W Unii Europejskiej jest sprzedawana z powodu lobby wielkich firm farmaceutycznych jako komponent do kosmetyków.