Erytrytol to naturalny niskokaloryczny słodzik, prawie bez kalorii.
Nie powoduje próchnicy zębów.
Po spożyciu jest szybko eliminowany z organizmu.Może być stosowany przez diabetyków.
Zaletą tego produktu jest to , że spożyty nawet w dużych ilościach nie ma działania przeczyszczającego.
Erytrytol został wzbogacony glikozydami stewiolowymi. Glikozydy stewiolowe wykazują kilka pozytywnych właściwości, dzięki którym stają się alternatywą dla słodzenie cukrem lub słodzikami.
Uwagę zwraca przy tym ich wysoka siła słodząca, która jest od 250 do 350 razy wyższa od zwykłego cukru.
Pozyskuje się je z liści roślin o nazwie stewia (Stevia rebaudiana).
Liście tej rośliny są umieszczane pod wodą przez tydzień.
Tak uzyskany roztwór wodny jest następnie oczyszczany i suszony, aż do uzyskania kryształów glikozydów stewiolowych.
Sposób użycia: może być stosowany do gotowania, pieczenia lub słodzenia redukując w ten sposób kaloryczność przygotowywanych potraw. Stosować jak biały cukier.
Składniki: 99,4 - 100,4% erytrytol, 0,09 - 0,11% glikozydy stewiolowe (Rebaudiozyd A). l
Masa netto: 250g
Najlepsze do spożycia przed: 30.11.2017
Producent: HAMBURG FRUCTOSE GmbH Int., Hamburg - Stapelfeld
ZAPRASZAMY NA POZOSTAŁE AUKCJE |
|