witam
Stevia, stewia cukrowa to roślina, która używana jest jako produkt odpowiadający cukrowi, w Południowej części Ameryki oraz na terenach Azji. Jej nazwa jest często “przekręcana”, wiele osób mówi na nią Stebia lub Sevia, co nie jest prawidłowym nazewnictwem.
Stevia cukrowa
Ostatnie badania dowiodły, że słodzenie cukrem herbaty czy też kawy powoduje liczne choroby. Kawa czy herbata bez słodkiego smaku nie powoduje wielkiej przyjemności, dlatego coraz więcej osób używa jej jak substancji słodzącej (stevia to naturalny słodzik).
Uprawa stewii cukrowej w Paragwaju trwa już od wieków. Służy im nie tylko jako naturalny słodzik, ale przy pomocy stewii radzą sobie z otyłością lub problemami związanymi z ciśnieniem.
Sadzonki stewii maja bardzo warościowe liście, które służą nie tylko jako zamiennik cukru, ponieważ dla niektórych jest to jeden z rodzajów słodyczy. Spośród 150 rodzajów stevii, tylko Stevia rebaudiana Bertoni posiada słodkie liście. Jest 30 razy słodsza w stosunku do tradycyjnego cukru.
Stewia jest bezpieczna czego nie można powiedzieć o innej substancji słodzącej – Ksylitol. Ksylitol może wywołać biegunkę, a ostatnie badania dowiodły, że może nawet wywołać nowotwory oraz uszkodzić narządy u zwierząt. Ponadto ksylitol powoduje złą pracę mózgu, wątroby i nerek.
Nie narażajmy naszego organizmu i stosujmy stewię cukrową, która jest bezpieczna oraz otrzymuje się ją w naturalny sposób.
stevia na mojej aukcji jest odmianą (stevia republikana) która ma przyrosty nawet 40 cm na miesiąc
zawsze dodajemy jakieś gratisy do mniejszych zamówień nasiona a do większych jakąś sadzonke
jerzeli zamówisz 6 sadzonek tej niesamowitej rośliny to dam ci wskazówkę jak domowym sposobem można rozmnozyć stevie.