|
Zapraszamy do zakupów w sklepie ZnaturyZDROWIEpl - gwarantujemy 100% satysfakcji - zapoznaj się z naszą firmą i ogólnymi zasadami jakimi kierujemy się w obsłudze Klientów naszej firmy - sprawdź na stronie: O MNIE.
|
|
|
|
|
PROMOCJA!
Zamów produkty na naszych aukcjach za łączną kwotę co najmniej 297 zł (lub 497 zł w opcji za pobraniem), a za przesyłkę kurierską nic nie zapłacisz (GRATIS) - szczegóły na stronie O MNIE.
Stevia Steviosid-Glukosyl
SKONDENSOWANY SŁODZIK W PROSZKU (100 g)
Data ważności produktu: 03.2013 r.
Skondensowany proszek Stevii. Nadaje się do słodzenia produktów stałych, własnych przetworów konfiturowych, wyrobu lodów. Szczególnie nadaje się do wypieku ciast. Jest bardzo wydajny. Należy użyć użyć ilości rzędu mg. Odpowiednią ilość najlepiej wypraktykować samemu i jeśli daliśmy za mało, to dosłodzić, aż do uzyskania pożądanego smaku. Każdy wyrób cukierniczy jest mniej słodki przed upieczeniem niż wyrób gotowy. Nadużycie prowadzi do gorzkiego smaku produktu. UWAGA! Nie nadaje się do słodzenia płynów, z uwagi na to, iż posiada w sobie wiele powietrza i dlatego niechętnie zatapia się w cieczy.
STEVIA - roślina bezkaloryczna i alternatywna wobec cukru i słodzików.
Badania dowodzą, iż przeciętny Europejczyk spożywa w ciągu dnia około 130 gram cukru. Nadmierna jego konsumpcja jest zaś przyczyną największych obecnie problemów zdrowotnych, do jakich należy próchnica zębów, nadwaga czy cukrzyca.
Jednak mimo wiedzy na temat szkodliwości cukru, niewiele osób potrafi zrezygnować z przyjemności, jakiej dostarczają słodkie potrawy.
Ci, którzy usiłują odżywiać się w sposób zdrowy i bezkaloryczny, a przy tym nie umieją odmówić sobie słodkości, stosują sztuczne słodziki, których smak jednak nie jest porównywalny do smaku naturalnego cukru.
Co więcej, zawarty w nich aspartam i sacharyna wywołują spory w gronie naukowców, co do ich wpływu na zdrowie. Barbara Hohl, dyplomowana biolog z organizacji konsumentów Food Watch zauważa, iż choć wielu naukowców uważa substancje zawarte w słodzikach jako zupełnie nieszkodliwe, są tacy, którzy udowadniają ich szkodliwość. Według nich, sacharyna oddziałuje na poziom cukru we krwi, wpływając na wydzielanie się insuliny i tym samym obciążając trzustkę.
Alternatywę zarówno dla cukru, jak i słodzików stanowić może popularyzowana obecnie w Europie pochodząca z Paragwaju STEWIA, która w Azji już teraz jest najczęściej stosowanym zamiennikiem cukru. Roślina ta dostępna jest w postaci proszku, mającego konsystencję słodzika, proszek ten jest zaś 300 razy słodszy od cukru! Wystarczy zatem jego odrobina na samym czubku łyżeczki, by osłodzić filiżankę kawy lub herbaty.
Dr Ralf Pude, naukowiec z dziedziny ogrodnictwa z Uniwersytetu w Bonn potwierdza, iż stewia nie tylko dobrze smakuje, lecz także posiada wiele właściwości prozdrowotnych. Roślina jest bezkaloryczna, a przy tym bogata w substancje odżywcze. Wyśmienicie nadaje się dla cukrzyków i jest stabilna pod względem tolerancji na wysoką temperaturę, dzięki czemu, w przeciwieństwie do sztucznych słodzików, można ją stosować do gotowania i pieczenia.
Poniżej znajdują się krótkie opisy produktów ze Stevii.
Stevia w płynie:
Stevia Dulce - naturalny sok z liści Stevii, 10-15 x słodszy od cukru. Posiada zapach i smak drzewa sandałowego i zielono-oliwkowy kolor. Nie posiada konserwantów ani też polepszaczy smakowych.
Stevia Fluid - skondensowany sok z liści Stevii, bez zapachu i o bezbarwnym kolorze, ok. 300 x słodszy od cukru. Jako konserwant użyty jest biologiczny glicerol pochodzący z roślin.
Stevia w proszku:
Stevia liście cale i proszek - to liście Stevii całe lub mielone, 10-15 x słodsze od cukru.
Stevia Steviosid - jest to rafinowany proszek z Liści Stevii w kolorze białym, ok. 300 x słodszy od cukru, bez zapachu.
Stevia tabs - pastylki na bazie steviosidu.
Mieszkańcy Paragwaju i Brazylii od stuleci używają „słodkich liści” do osładzania gorzkiego smaku ziołowych napojów leczniczych i herbaty. Od blisko dwudziestu lat Japończycy stosują ekstrakt z liści tej samej rośliny jako bezpiecznego, naturalnego, niekalorycznego słodzika.
W wielu innych krajach wzbudza ona ogromne zaciekawienie i jest tematem niezliczonych rozpraw naukowych, ponieważ może zrewolucjonizować naszą dietę, a tym samym cały rynek spożywczy. Rośliną tą jest STEWIA, w języku potocznym „słodkie liście”, w botanice znana jako stevia rebaudana.
Pochodząca z Paragwaju stevia rebaudana bertoni odkryta i opisana została z końcem XIX-tego stulecia przez włoskiego badacza, któremu zawdzięcza swoją nazwę. Nie jest jasne, z jakich przyczyn, w maju 1997 roku w Unii Europejskiej uchwalona została ustawa Novel Food, która stała się przeszkodą dla rozwoju uprawy i handlu stewii na terytorium Unii.
Fakt ten tym bardziej zaskakuje, iż ustawa w dość przejrzysty sposób reguluje sposób postępowania w odniesieniu do produktów żywnościowych. Według niej bowiem produkty nowe wymagają zezwolenia na podstawie naukowego atestu, w przeciwieństwie do tradycjonalnych, które dopuszczane są na rynek bez zezwolenia, z uwagi na ich bezpieczeństwo potwierdzone przez długoletnie użytkowanie.
Stewia traktowana jest jako produkt nowy, mimo, iż w jej przypadku okres długoletniego użycia wynosi już 15 lat w UE i kilkaset lat w Ameryce Południowej! W tym czasie nie zanotowano żadnych skutków ubocznych stosowania rośliny.
UWAGA! Nasza firma sprzedaje produkty Stevii jako kosmetyki.
Data ważności produktu: 03.2013 r.
Zapraszamy na inne nasze aukcje z suplementami diety i produktami naturalnymi - kliknij w link INNE AUKCJE
|