STEWIA (Stevia Rebaudiana)
Stevia od czasów starożytnych była używania przez rdzennych mieszkańców Paragwaju. Używali jej jako słodzik do yerba mate i herbat leczniczych. W XIX wieku jej wykorzystanie było już dobrze zakorzenione w Brazylii, Argentynie i sąsiadujących krajachw.
W Naszym klimacie uprawiamy w donicy w mieszkaniu, podobnie jak inne zioła, które uprawiamy na „kuchennym parapecie”. Lato możne spędzić na tarasie lub balkonie czy nawet na grządce. Zimą zaś na parapecie - podlewamy rzadko.
Roślina doskonale nadaje się do formowanie. Można jej nadać zarówno formę pienna, kulistą.
Dobrze znosi przycinanie.
Stewia była wykorzystywana do słodzenia różnych produktów żywnościowych i kosmetycznych tj. lody, ciasta, cukierki, pikle, napoje, pasty do zębów i płukanki do ust.
Uprawa - wyjątkowo łatwa, świetnie radzi sobie w warunkach domowych, może rosnąć wiele lat przy południowym oknie (należy wówczas, najlepiej wczesną wiosną, przycinać zbyt długie pędy), bardzo łatwo wydaje nasiona i szybko mnoży się z kłączy. Uprawa gruntowa - (w maju) wcześniej zahartowane na słońcu sadzonki rozsadzać w niewielkich odstępach na stanowisku słonecznym, osłoniętym przed wiatrem w przepuszczalnej glebie, może być mało urodzajna, lekko kwaśna, roślina ma niskie wymagania glebowe. Gleba nie powinna być przesuszana
Przedmiotem aukcji jest 1 dorodna sadzonka
Wawrzyn szlachetny (Laur) (Laurus nobilis) Wiecznie zielony krzew lub drzewo. Może osiągać wysokość ponad 10 m i wiek powyżej 100 lat. Uprawiany w doniczce osiąga wysokość 50-150 cm. W warunkach domowych bardzo łatwo daje się formować w niski krzaczek. Liście lancetowate, na brzegu faliste, skórzaste, błyszczące, ciemnozielone do 3 cm szerokości i 10 cm długości. Przy rozcieraniu wydają charakterystyczny zapach. Miejsce w mieszkaniu - słoneczne, niezbyt wietrzne. Zimą w chłodnym pokoju na parapecie słonecznego okna lub w pobliżu dobrze oświetlonych drzwi balkonowych. Od późnej wiosny laur najlepiej wynieść na balkon lub do ogrodu w miejsce osłonięte od silnych wiatrów. Do mieszkania roślinę wnosimy przed jesiennymi przymrozkami. Znosi krótkotrwałe spadki temperatury poniżej 0°C (nawet do -10°C), jednak dłuższe okresy mrozu są dla niego zabójcze. Światło - najlepsze jest miejsce bardzo dobrze oświetlone, roślina toleruje także lekkie zacienienie, chociaż wtedy rośnie wolniej. Dużo światła potrzebuje również zimą, w okresie spoczynku. Temperatura - w nocy powinna wynosić ok.10 st, a w dzień do 20 st.C. Zimuje najlepiej w widnym pomieszczeniu, w temperaturze 2-4°C, na przykład na werandzie lub w zimnej szklarni. Przy wyższej temperaturze (10-15°C) pomieszczenie w którym stoi powinno być często wietrzone. Trzeba jednak uważać, żeby roślina nie stała bezpośrednio w zasięgu zimnego powietrza. Podlewanie - wiosną i latem regularne i umiarkowane. Jesienią stopniowo ograniczamy podlewanie, pozwalając na przeschnięcie ziemi między zabiegami. Zimą podlewamy bardzo rzadko, ale nie dopuszczamy do nadmiernego przesuszenia bryły korzeniowej. Zraszanie - Laur lubi wilgotne powietrze, wymaga codziennego spryskiwania miękką wodą, latem nawet dwa razy dziennie. Silnie rozrośniętą koronę rozchylamy, aby ją spryskać od środka. Nawożenie - od marca do połowy sierpnia, systematycznie raz na 2 tygodnie płynną mieszanką nawozów mineralnych. Podłoże - roślina dobrze rośnie w każdej przepuszczalnej mieszance glebowej lub uniwersalnej ziemi ogrodniczej. Przesadzanie - małą roślinę przesadzamy co roku, dużą - raz na 2-3 lata lub wtedy, gdy korzenie wypełnią całą doniczkę. U silnie rozrośniętych egzemplarzy możemy poprzestać tylko na corocznej wymianie wierzchniej warstwy ziemi. Najlepiej rośnie w ciasnej doniczce. Dodatkowe zabiegi pielęgnacyjne - systematycznie usuwamy zasychające liście. Laur doskonale znosi przycinanie. Pod koniec zimy wykonujemy cięcie formujące, które sprzyja zagęszczeniu korony. Rozmnażanie - ze zdrewniałych sadzonek pędowych. Sadzonkowanie wykonuje się w sierpniu poprzez oderwanie tegorocznych pędów z dojrzałymi już liśćmi wraz z piętką. Ukorzenianie następuje w torfie z piaskiem (1:1) i trwa do ok. 3 miesięcy. Rozmnażanie z nasion: wschodzą po ok. 6-8 tygodniach. Szybko tracą zdolność kiełkowania. Choroby i szkodniki - rzadko choruje, natomiast bywa atakowany przez przędziorki i mszyceW zimie wawrzyn potrzebuje mało wody. idealne temp 5 st.w lecie podlewać codziennie - bardzo łatwo przechowuje się go zimą - łatwy w uprawie - jak roślina pokojowa
Zasady na moich aukcjach:
Dodano 2[zasłonięte]014-05 09:04Witam serdecznie Wysyłka paczką - oznacza wysyłkę kurierem poczty polskiej - Pocztex - jest to sprawdzony przewoźnik dla roślin. Proszę się nie martwić. To samo dotyczy wysyłką listem poleconym - roślinki dochodzą w idealnym stanie. Nie wysyłam kurierem. pozdrawiam