Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

STEVIA naturalny słodzik, świeży, słodki (25g).

24-11-2014, 10:45
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 3.50 zł     
Użytkownik matias_53
numer aukcji: 4735023009
Miejscowość Władysławowo
Wyświetleń: 4   
Koniec: 24-11-2014 10:01:07
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Untitled Document

 

Witam serdecznie w mojej herbaciarni Galeria Herbaty.

 

NAZWA:

STEVIA SUSZONA.

 

SKŁAD:

Suszona stevia.

Tylko naturalne składniki, bez glutaminianów oraz innej chemii.

ZASTOSOWANIE:

Roślina o bardzo wysokiej zawartości związków słodzących i z tego względu używana do słodzenia napojów i potraw. Charakteryzuje się bardzo niską kalorycznością w porównaniu do tradycyjnego cukru. Ważnym efektem spożywania stewii jest jej zdolność do obniżania ciśnienia krwi. Mechanizm obniżania ciśnienia krwi polega na zatrzymaniu napływu jonów Mg2+ z płynu międzykomórkowego.

WAGA:

25g.

 

Przyprawy zostaną zapakowane w dniu wysyłki w mocne woreczki strunowe,

które gwarantują dotarcie przyprawy z pełnią aromatu i świeżości. Oraz zapewniają

wielokrotne otwieranie i zamykanie woreczka z przyprawą.

Na woreczku będzie etykieta z informacją o składzie, wadze, z nazwą przyprawy oraz datą ważności.

Stevia rebaudiana – gatunek roślin astrowatych. Pochodzi z Brazylii (Mato Grosso do Sul) i Paragwaju (Amambay, Concepción). Jest uprawiana w wielu rejonach świata.

Zastosowanie:

Roślina o bardzo wysokiej zawartości związków słodzących i z tego względu używana do słodzenia napojów i potraw. Charakteryzuje się bardzo niską kalorycznością w porównaniu do tradycyjnego cukru. Ważnym efektem spożywania stewii jest jej zdolność do obniżania ciśnienia krwi. Mechanizm obniżania ciśnienia krwi polega na zatrzymaniu napływu jonów Mg2+ z płynu międzykomórkowego.

Stewia posiada również właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Stewiozydy (związki słodzące zawarte w stewii) nie wykazały ujemnego wpływu na płodność, przebieg ciąży i zdrowotność młodych w badaniach nad szczurami, nie wykazały też większego wpływu na układ sercowo-naczyniowy w doświadczeniach na ludziach. Badania laboratoryjne przeprowadzone w krajach Ameryki Południowej wykazały, że stewiozydy mają pewną aktywność w niektórych procesach fizjologicznych.

W grudniu 2008 dopuszczono ją do sprzedaży na terenie USA. W listopadzie 2011 glikozydy stewii zostały dopuszczone do stosowania w Unii Europejskiej jako środki słodzące oznaczane na liście dodatków do żywności symbolem E960. Stewia jest szeroko stosowana w krajach Dalekiego Wschodu (w Japonii od ok. 40 lat).

Stewiozyd zawarty w stevii jest około 300 razy słodszy od normalnego białego cukru, przy czym zawartość stewiozydu w roślinie to ok. 10%. Jest stabilny termicznie do 180 stopni C (czyli nadaje się do pieczenia) i chemicznie w szerokim zakresie pH (do kwaśnych potraw). Nie jest źródłem fenyloalaniny, więc może być stosowany przez chorych na fenyloketonurię.

 

ŹRÓDŁO WIKIPEDIA

Jeśli mają państwo jeszcze jakieś pytania chętnie służę pomocą oraz zapraszam na mój blog poświęcony herbacie, kawie oraz przyprawom.


www.galeriaherbaty.blogspot.com

 

Dziękuje serdecznie za odwiedziny oraz zapraszam ponownie.

Rosienke Marcin

Galeria Herbaty