Doskonała alternatywa dla słodzików na bazie aspartamu! Stewia zalecana przede wszystkim dla diabetyków, przy grzybicach, oraz dla osób odchudzających się.
Stewia (Stevia rebaudiana) to roślina o wyjątkowo słodkich liściach.
Od wielu lat używana przez miliony ludzi jako naturalny słodzik. Badania pokazują korzystne działanie stewii przy nadciśnieniu i cukrzycy.
Dbasz o zdrowie, szczupłą sylwetkę, nie chcesz lub nie możesz jeść cukru? Stewia może być dla Ciebie idealną alternatywą.
O Stewii w skrócie:
- Stewia to w pełni naturalny słodzik, ma zero kalorii, jest słodszy do 250-450 razy od cukru (sacharozy), rozpuszczalny w wodzie i alkoholach,
- jest odporny na wysoką temperaturę (do 200 °C) – może być używany do pieczenia i gotowania,
- stabilny w kwaśnych i zasadowych płynach (pH 3-9),
- może być długo przechowywana,
- Stewia nie powoduje próchnicy zębów,
- Stewia jest bezpieczna dla diabetyków – nie podnosi poziomu cukru we krwi,
- Stewia jest bezpieczna dla osób chorych na fenyloketonurię (PKU),
- Stewia jest nietoksyczna – testowana na zwierzętach i stosowana przez ludzi od wielu lat bez niepożądanych efektów,
- Słodziki ze stewii nie ulegają fermentacji.
Stewia nadaje się to wszelkiego rodzaju przetworów, nawet do marynat, gdyż nie ma ona tendencji do fermentacji.
Jest to substancja zapobiegająca próchnicy zębów, obniżająca ciśnienie krwi (zbadano, że efekt leczniczy utrzymuje się ok. roku po zaprzestaniu przyjmowania stewii) i co może najbardziej zaskoczyć, słodzenie stewią obniża poziom cukru we krwi.
Posiada właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne.
Alternatywa dla cukru tradycyjnego i innych słodzików , przeznaczony jest dla tych, którzy nie mogą, bądź nie powinni stosować tradycyjnego cukru