Better stevia - to słodzik wyprodukowany z liści rośliny stevia. Jest naturalnym produktem pochodzenia ekologicznego. Niezastąpiony produkt w przemyśle spożywczym, w szczególności jako substytut cukru dla osób chorych na cukrzycę, a także dla osób dbających o swoją wagę, odchudzających się, chorych na nadciśnienie, w profilaktyce próchnicy, oraz w profilaktyce leczenia osób na fenyloketurię.
- Diabetycy - Pomimo słodkiego smaku stevia nie podnosi stężenia glukozy we krwi. Może być stosowana jako środek słodzący zarówno w cukrzycy typu I jak i II.
- Odchudzający się powinni stosować stewię ponieważ nie ma ona wartości kalorycznych. Można ją stosować jako zamiennik cukru do wszelkiego rodzaju napojów, sałatek, dżemów, deserów.
- Nadciśnieniowcy stevia ma działanie obniżające poziom ciśnienia krwi.
- Leczenie próchnicy Stevia nie stanowi pożywki dla bakterii wywołujących próchnicę, przez co nie powoduje ich namnażania się. Dzięki tej właściwości stevii używa się do produkcji past do zębów a także płynów do płukania jamy ustnej.
- Substytut diety dla osób z fenyloketurią Stevia nie zawiera fenyloalaniny przez co może być stosowana w dietoterapii osób chorych na fenyloketurię.
Stevia nie zawiera: cukru, soli, drożdży, pszenicy, glutenu, kukurydzy, białka sojowego, mleka, jajek, skorupiaków, konserwantów, sztucznych substancji barwiących, sztucznych aromatów, ani sztucznych substancji słodzących.
Sposób użycia pudru steviowego: stosować do słodzenia ulubionych potraw według upodobań. od 1/2 do 1 płaskiej miarki dziennie.
Bezpieczne akceptowane spożycie glikozydów steviolowych jako ekwiwalentu stewiolu wynosi 4mg/kg masy ciała. Porcja: 1 płaska miarka 45mg.
|
|