Przedmiotem aukcji są dwie książki, z których można dowiedzieć się wszystkiego o budowie stawu rybnego i hodowli ryb:
Stawy małe zbiorniki wodne. Planowanie, wykonawstwo, użytkowanie
plus
Hodowla ryb
Tytuł |
Stawy małe zbiorniki wodne. Planowanie, wykonawstwo, użytkowanie |
Autor |
Waldemar Mioduszewski |
Wydawca |
PWRiL |
Rok wydania |
2014 |
Liczba stron |
150 |
Wymiary |
165 x 215 mm |
Okładka |
miękka |
ISBN |
[zasłonięte]978-83-01159-0 |
Celem niniejszej publikacji jest przedstawienie roli i funkcji stawów oraz podanie podstawowych informacji dotyczących planowania, budowy i użytkowania tego typu obiektów.
Pod pojęciem „staw" rozumie się niewielki zbiornik wodny, o powierzchni od kilkuset metrów kwadratowych do kilkunastu hektarów. Zazwyczaj jest to płytki zbiornik zasilany wodami gruntowymi lub przez wody rzeczne. Może to być również zbiornik powstały na skutek przegrodzenia doliny i koryta rzeki budowlą piętrzącą.
Publikacja ta nie obejmuje takich zbiorników, jak „oczka wodne" w ozdobnych ogrodach i parkach, które często zasilane są wodami z sieci wodociągowej. Pominięto tu również całą problematykę budowy i eksploatacji towarowych stawów rybnych oraz małych elektrowni wodnych. Zagadnienia te posiadają bogatą literaturę przedmiotu.
Niniejszą książkę kierujemy do tych czytelników, którzy na własne potrzeby chcą wybudować staw (niewielki zbiornik wodny), którego zasilanie oparte jest na gromadzeniu wód naturalnych (powierzchniowych lub podziemnych). Omówiono stawy kopane jak i zbiorniki zaporowe, które w wielu przypadkach mogą być wykonane sposobem gospodarczym, a ich użytkowanie nie wymaga powoływania specjalnych służb eksploatacyjnych. Natomiast w większości przypadków wymagane jest uzyskanie specjalnych pozwoleń/decyzji na budowę nawet niewielkiego stawu. Problematykę te w sposób skrótowy przedstawiono w ostatnim rozdziale.
Stawy - małe zbiorniki zaporowe - zawsze stanowiły ważny element w otoczeniu człowieka i przez całe stulecia budowano je na potrzeby gospodarcze oraz w celach ozdobnych. Analiza starych map i planów sytuacyjnych dowodzi, że istniało wiele różnego typu zbiorników wodnych zarówno naturalnych, jak i sztucznych. Powszechne było podpiętrzanie cieków do celów gospodarczych (młynówki, folusze, tartaki, małe elektrownie wodne, stawy rybne itp.). Ponadto występowały wypełnione wodą liczne, niewielkie zagłębienia (jeziorka, oczka wodne) i mokradła retencjonujące wody opadowe.
Duża liczba naturalnych i sztucznych akwenów została z różnych powodów zlikwidowana. Zniszczeniu uległo tysiące piętrzeń młyńskich, wiele stawów na obszarze miast i wsi zasypano i zamieniono na tereny budowlane. Ogromną liczbę naturalnych oczek wodnych na obszarach rolniczych i leśnych odwodniono, a obszary te zalesiono lub zamieniono na grunty rolne. Odwodnienia, jak również inne antropogeniczne przekształcenia krajobrazu rolniczego spowodowały znaczne zmniejszenie zdolności retencyjnych terenów rolnych i leśnych, przyśpieszając odpływ z małych zlewni rzecznych. Likwidacja oczek wodnych i piętrzeń dodatkowo spowodowała nasilenie erozji dennej i obniżenie poziomu wody w cieku, a tym samym obniżenie wód gruntowych w dolinach. Powoduje to często nadmierne przesuszenie gleb, szczególnie organicznych, a w niektórych przypadkach degradację walorów przyrodniczych torfowisk i mokradeł.
Likwidacja małych zbiorników wodnych spowodowała znaczne zubożenie krajobrazu, zmniejszenie biologicznej różnorodności, ale również była przyczyną utraty wielu korzyści ekonomicznych. Coraz wyraźniej widać, że budowa niewielkich zbiorników wodnych może przynieść korzyści nie tylko estetyczne i przyrodnicze, ale również przyczynić się do poprawy zaopatrzenia w wodę, w tym ograniczenia skutków suszy.
W wielu krajach podejmuje się różnego typu działania stymulujące budowę niewielkich stawów. Coraz bardziej docenia się kąpiele w „naturalnym basenie" zamiast pływania w basenie napełnionym wodą ze środkami dezynfekującymi.
W Polsce kilkakrotnie podejmowano akcje dla rozwoju tzw. małej retencji, w skład której wchodzi budowa małych zbiorników wodnych. W 1995 r. ministrowie rolnictwa i środowiska podpisali porozumienie dotyczące współpracy w zakresie programu rozwoju małej retencji. Porozumienie to m.in. przewidywało wsparcie finansowe budowy małych zbiorników wodnych, w tym przez wojewódzkie fundusze ochrony środowiska i gospodarki wodnej. Żałować należy, że ta pożyteczna inicjatywa nie jest kontynuowana.
Spis treści
WSTĘP 7
FUNKCJE STAWÓW 9
KLASYFIKACJA ZBIORNIKÓW WODNYCH 9
ROLA STAWÓW W KSZTAŁTOWANIU OBIEGU WODY 13
EKOLOGICZNE l GOSPODARCZE FUNKCJE STAWÓW 17
WPŁYW ZBIORNIKÓW NA WODY PODZIEMNE 21
WALORY EKOLOGICZNE l HYDROLOGICZNE STAWÓW 24
PLANOWANIE l PROJEKTOWANIE STAWÓW 26
PRZEZNACZENIE STAWÓW 27
Stawy magazynujące wodę na potrzeby gospodarcze 27
Stawy wykorzystywane jako rekreacyjne i ozdobne 31
Stawy ekologiczne i przeciwerozyjne 32
Zbiorniki przeciwpowodziowe 37
ŹRÓDŁA ZASILANIA STAWÓW 39
Stawy zasilane z przepływów bieżących cieków 40
Stawy zasilane wodami ze spływów powierzchniowych 49
Stawy zasilane wodami gruntowymi 56
Stawy zasilane wodami infiltracyjnymi i z powierzchni szczelnych 59
Stawy zasilane wodą z systemów odwadniających 64
STUDIA l ANALIZY PRZEDPROJEKTOWE 68
Badania i pomiary przedprojektowe 68
Wybór lokalizacji stawu 71
Bilans wodny stawu 72
Ocena oddziaływania zbiornika na środowisko 74
KONSTRUKCJE BUDOWLI l URZĄDZEŃ DO RETENCJONOWANIA WÓD POWIERZCHNIOWYCH 76
PODSTAWOWE ZASADY PROJEKTOWANIA l WYKONAWSTWA BUDOWLI WODNYCH 76
Roboty przygotowawcze 77
Wykopy 78
ZAPORA ZIEMNA (GROBLA) 79
Wymiarowanie korpusu zapory 79
Dobór gruntu do budowy zapory 82
Posadowienie nasypów ziemnych 83
Wykonanie nasypu ziemnego 85
UMOCNIENIA l USZCZELNIENIA 87
Umocnienia skarp 87
Drenaże zapór ziemnych 89
Uszczelnienia 91
BUDOWLE PIĘTRZĄCE l UPUSTOWE 95
Stałe progi i stopnie na ciekach 97
Zastawki 104
Budowle upustowe zbiorników zaporowych 106
Przepławki 113
Obliczenia hydrauliczne budowli upustowych 117
KONTROLA WYKONANIA ROBÓT 122
EKSPLOATACJA l UTRZYMANIE STAWÓW 124
URZĄDZENIE l ZAGOSPODAROWANIE CZASZY STAWU 124
Zasady urządzania czaszy stawu (dna zbiornika) 124
Strefa brzegowa stawu 127
Pobór i ujęcie wody ze zbiornika 131
EKSPLOATACJA STAWU l URZĄDZEŃ PIĘTRZĄCYCH 133
Gospodarka wodna na stawach 133
Ochrona jakości wód 134
Naprawy uszkodzonych budowli 136
Bieżąca konserwacja zbiorników i budowli wodnych 138
Monitoring 140
UWARUNKOWANIA PRAWNE REALIZACJI STAWÓW 141
LITERATURA UZUPEŁNIAJĄCA 148
Tytuł |
Hodowla ryb |
Autor |
Franz Geldhauser, Peter Gerstner |
Wydawca |
RM |
Rok wydania |
2014, wydanie drugie |
Liczba stron |
256 |
Wymiary |
165 x 235 mm |
Okładka |
miękka |
ISBN |
[zasłonięte]978-8373-239-7 |
Książka dla tych, którzy chcieliby dowiedzieć się więcej na temat hodowli ryb tradycyjnymi metodami.
W książce tej w przystępny sposób objaśniono podstawy klasycznej gospodarki stawowej, tradycyjne metody hodowli oraz jej tło naukowo-przyrodnicze. Szczegółowo omówiono wszystkie zagadnienia związane z hodowlą, poczynając od pielęgnacji stawu i wody stawowej a kończąc na chorobach, szkodnikach, rozmnażaniu, odławianiu oraz karmieniu (także naturalnym). W książce podano też przepisy na wyjątkowe dania z karpia, amura i innych ryb.
Hodowcom ryb, rybakom, a nawet właścicielom stawów ogrodowych, obrońcom przyrody i wędkarzom książka ta dostarczy wielu pożytecznych wskazówek i obszernych informacji na temat tradycyjnego, bliskiego naturze gospodarowania stawami
Od czasu poprzedniego wydania tej książki w gospodarce stawowej zmieniło się wiele spraw zasadniczych oraz pojawiło się kilka nowych rozwiązań praktycznych. Dlatego przygotowując kolejne wydanie, już szóste, konieczna była jej pilna aktualizacja.
Oprócz tego, bawarska i saksońska gospodarka stawowa to dzisiaj dwie struktury mające biegunowo różne sposoby działania. Pewne rozwiązania z gospodarki stawami z Saksonii w zakresie techniki zostały uwzględnione w obecnym wydaniu.
Niektóre rozdziały, np. marketing, przesadki, ryby dodatkowe, stawy wędkarskie, sprzedaż oraz rentowność lub karpie koi zostały w całości napisane na nowo. Także część dotycząca przepisów kulinarnych zupełnie się zmieniła i teraz dotyczy głównie tego, jak podczas przyrządzania potraw unikać ości, by tym samym zachęcić do spożywania karpia szersze grono konsumentów. Następnie zmieniony został zasadniczo podrozdział dotyczący narybku letniego Kw. Do nowego opracowania podrozdziału na temat hodowli raków udało nam się pozyskać - za co wyrażamy głęboką wdzięczność -dr. Erica Bohla. Przy aktualizowaniu opisu zdolności wiązania (zobojętniania) kwasów (ZWK) pomógł nam mgr biologii Karl Bauer-Schiemenz, któremu serdecznie dziękujemy.
Uwadze naszego czytelnika nie ujdzie fakt, że w wielu miejscach zostały wprowadzone dodatkowe informacje. Opisujemy na przykład, jak rozpoznać dojrzałość ikry różnych ryb, biorąc pod uwagę czas kwitnienia pewnych roślin lub które rośliny wodne należy zredukować poprzez działanie mrozu czy też liście jakich gatunków drzew bardziej lub mniej ulegają rozkładowi. Poza tym przez cały czas zmieniają się przepisy prawne. Według nich nie wolno już stosować wapna chlorkowego. Samodzielne stosowanie środków leczniczych obecnie jest prawie niedozwolone.
Za cenne wskazówki i zaangażowanie oprócz już wymienionych dr. Erica Bohla i Karla Bauera-Schiemenza chcielibyśmy podziękować też: dr. Christia-nowi Proske, Walterowi Jakobowi, kolegom z Bawarskiego Krajowego Instytutu ds. Rybactwa, Wernerowi Sarodnikowi, Helmutowi Reilowi, Florianowi Heyderowi i Ricie Geldhauser.
W ostatnich latach istotne stały się problemy rynku oraz wspierania sprzedaży. Ten fakt również uwzględniliśmy w naszej książce. Jednakże w dalszym ciągu hodowla ryb wysokiej jakości stanowi warunek sprzedaży przynoszącej zyski. Naszą intencją było, aby te skomplikowane procesy przedstawić w sposób zrozumiały, a przy tym wyjaśnić sens metod tradycyjnych. Poprzez połączenie starego typu sposobów gospodarowania z praktycznymi doświadczeniami oraz aktualnymi wnioskami naukowymi książka ta opisuje także tak zwaną „dobrą fachową praktykę", jaka jest wymagana przez prawo.
Jesień 2002
P. Gerstner, Obervolkach dr F. Geldhauser, Hóchstadt
Nota do polskiego wydania
Gospodarka stawowa jest tradycyjną formą działalności polegającej na produkcji ryb w sztucznych zbiornikach wodnych. W każdym kraju, mimo wspólnych podstaw, wykształciły się specyficzne metody i sposoby działania. Jednym z przykładów jest prezentowana książka. Przedstawia ona charakterystyczne dla niemieckiej gospodarki stawowej rozwiązania zgodne z tradycją i aktualnymi wymogami prawnymi oraz uwarunkowaniami ekonomicznymi. Nie zmienia to faktu, że dla mniej lub bardziej doświadczonych polskich hodowców ryb w stawach stanowić może ciekawe źródło informacji oraz inspirację do wprowadzenia nowych sposobów chowu ryb. Stąd też na przykład zachowano w treści specyficzne dla naszych sąsiadów pojęcia z zakresu fachowego takie jak: „gospodarz stawu", „ryby pokarmowe" czy „pielęgnacja stawu". Należy zdawać sobie sprawę, że treści zawarte w podręcznikach czy poradnikach nie zawsze mogą być traktowane jako jedynie słuszne. Tak jest również i w tym przypadku. W polskiej gospodarce stawowej cały czas następują zmiany, które niemieccy hodowcy mają już za sobą. Warto więc zapoznać się z nimi na podstawie lektury tej książki, aby skorzystać z ich bogatych doświadczeń.
dr Jerzy Śliwiński
Spis treści
Słowo wstępne V
Skróty związane z branżą rybną X
Gospodarka stawowa
Rys historyczny na terenie Niemiec
Kwestie marketingowe w gospodarce stawowej 2
Woda w stawie 6
Podstawy chemii wody 6
Jakość wody stawowej 15
Rośliny w i przy stawie 22
Rośliny wynurzone (twarde) 22
Rośliny o liściach pływających 25
Rośliny zanurzone (miękkie) 27
Strefy wypłycone 28
Ochrona przyrody 31
Pielęgnacja stawu 33
Usuwanie roślin 33
Pielęgnacja grobli 38
Pielęgnacja dna stawu 40
Nawożenie 53
Pokarm naturalny 61
Formy pokarmu naturalnego 61
Wartości odżywcze naturalnego pokarmu ryb 64
Wspomaganie rozwoju pokarmu naturalnego 66
Żywienie karpi 68
Procesy trawienne 68
Substancje odżywcze 70
Pasze 74
Zapotrzebowanie 78
Technika karmienia 85
Hodowla i rozmnażanie 90
Hodowla 90
Rozmnażanie 97
Obsada i użytkowanie stawów 108
Wydajność stawów 108
Rodzaje stawów i obsady w 3-letnim systemie chowu 110
Obsada mieszana i polikultura 121
Ryby dodatkowe w gospodarce stawowej 124
Lin 124
Szczupak 129
Sandacz 135
Sum 138
Wschodnioazjatyckie ryby roślinożerne 141
Ryby pokarmowe i przynętowe 146
Karasie złociste i karpie koi 146
Naturalni wrogowie i szkodnicy 151
Człowiek 151
Piżmak 151
Czapla siwa 153
Kormoran czarny 154
Mewa śmieszka 155
Inne ptaki będące szkodnikami 156
Pozostałe szkodniki 157
Choroby 160
Pasożyty zewnętrzne 160
Choroby skóry 163
Schorzenia skrzeli 165
Pasożyty wewnętrzne 167
Wiremia wiosenna 168
Erytrodermatoza 169
Zasady dotyczące profilaktyki 170
Odłów 171
Sprzęt i prace przygotowawcze 171
Odłów przed mnichem 175
Odłów za mnichem 181
Sortowanie 183
Budowa stawu 185
Czynniki, które trzeba brać pod uwagę przy budowie stawu 185
Mnich 186
Formy specjalne gospodarki stawowej 189
Zbiorniki powyrobiskowe i spiętrzenia wody 189
Hodowla raków szlachetnych w gospodarce stawowej 196
Staw wędkarski 203
Hodowla pstrągów tęczowych i źródlanych 205
Transport ryb 208
Podstawy 208
Zbiorniki transportowe i transport 210
Zapotrzebowanie na tlen pstrągów i karpi przy różnych temperaturach 215
Wysyłka w workach foliowych 218
Transport wrażliwych gatunków ryb 223
Magazynowanie i zimowanie 226
Magazynowanie ryb 226
Zimowanie 231
Potrawy z karpia 239
Przygotowanie karpia na zimno 241
Na koniec 245
|