STARY SZENEKER ser długodojrzewający 100g. 12 m-cy
Stary Szeneker produkowany jest przez Spółdzielnię Mleczarską w Skarszewach produkującą sery i masło nieprzerwanie od 117 lat. Wysokiej jakości mleko używane do jego produkcji pochodzi z rodzinnych gospodarstw Kociewia i Kaszub. O jakości mleka świadczy fakt, że wraz z upływem czasu, walory Starego Szenekera rosną. Najstarsze sprzedawane partie sera miały ponad 2 lata i cechowały się wybitnym smakiem i aromatem typowym dla prawdziwie dojrzałych serów.
Stary Szeneker jest serem twardym o zawartości tłuszczu powyżej 30 % wynikającej z niskiej zawartości wody. Im starszy ser, tym niższa jest zawartość wody a tłuszczu - wyższa.
Stary Szeneker dojrzewa tradycyjnie, w naturalnych powłokach produkowanych przez holenderską firmę o olbrzymim doświadczeniu w dostarczaniu najlepszych dodatków do sera.
Powłoki tej nie nalezy ścinać razem ze skórką sera, tylko starać się oderwać ją od sera. Można to uczynic dość łatwo po zwiększeniu wilgotnosci powłoki (np. przez owinięcie skórki lekko mokrym ręcznikiem).
Twarda skórka sera to dla wielu największy przysmak, szkoda więc pozbywać się tej części.
Stary Szeneker znalazł uznanie m.in:
- na Międzynarodowych Targach Mleczna Rewia w Gdańsku w 2010 roku zdobywając Złotą Mleczną Rewię,
- na Międzynarodowych Targach EUROGASTRO w Warszawie w 2011 roku zdobywając nagrodę za najlepszy produkt w kategorii żywność i napoje dla gastronomii,
- na targach we Frankfurcie nad Odrą w 2010 roku,
- na targach Grune Woche w Berlinie w 2012 roku.
Stary Szeneker jest kupowany przez uznane restauracje, degustatornie, a przede wszystkim przez osoby ceniące sobie prawdziwy smak sera.
Wysyłka
Ser pakowany jest w izotermiczne paczki z wkładem lodowym wystarczającym dla utrzymania niskiej temperatury przez kilka dni. Paczka zwykle dociera do adresata w ciągu 24 godzin.
Paczki wysyłamy do środy aby mieć pewność, że nie przeleży w sortowni przez "weekend".
W większych paczkach wkładem lodowym jest fabrycznie zamknięta butelka wody mineralnej, którą po rozmrożeniu można wypić.
Zdecydowanie lepszym napojem do tego sera jest czerwone wytrawne wino czy dobrego gatunku piwo.
Przechowując ten i inne sery, należy pamiętać, że sery muszą "oddychać".
Szczelne owijanie kawałków serów folią spozywczą jest najgorszym, co moze spotkać ser :).
Warto jak najdłużej przechowywać sery w fabrycznym opakowaniu, nawet jeśli jest to odcięty razem z serem kawałek worka foliowego do sera, a zabezpieczać przed nadmiernym wysychaniem tylko powierzchnię przekrojoną.
Nie łączymy kosztów wysyłki dla większej ilosci towarów z tej i innych naszych aukcji. Za wysyłkę płaci się raz. Zakupy można też odebrać osobiście w sklepach firmowych mleczarni w Skarszewach i w Gdańsku.