Niniejsze Standardy Żywienia Pozajelitowego i Dojelitowego zawierają aktualną wiedzę z zakresu leczenia żywieniowego
dorosłych i dzieci. Są wytycznymi do organizacji leczenia żywieniowego w Polsce. Ponadto ujednolicają one stosowane
nazewnictwo, uaktualniają należną dokumentację medyczną. W zwięzły sposób opisują wskazania,
przeciwwskazania, jak i powikłania żywienia pozajelitowego i dojelitowego. Przy redagowaniu Standardów posłużono się wytycznymi i zaleceniami z zakresu leczenia żywieniowego, jakie zostały
opracowane przez ESPEN, ASPEN i inne towarzystwa naukowe. Pozwoliło to na stworzenie zbioru nowoczesnych
zasad, zgodnych ze standardami Unii Europejskiej. W części klinicznej stanowią one odpowiedź na podstawowe
pytania dotyczące:
- wpływu choroby na stan odżywienia i metabolizm chorego
- wpływu stanu odżywienia chorego na wynik leczenia
Standardy leczenia żywieniowego są najlepszymi wskazówkami, które pozwalają uzyskać najbardziej efektywny
sposób leczenia. Przejrzysta i zwięzła forma zebranych zasad oraz zaleceń jest sprawdzoną formą prezentacji
specjalistycznej wiedzy, którą nie tylko członkowie Zespołu Leczenia Żywieniowego, ale każdy lekarz zainteresowany
żywieniem klinicznym powinien wykorzystać w praktyce klinicznej.
SPIS TREŚCI
I. Cele powstania Standardów. II. Definicje i określenia. III. Wytyczne Rady Europy. IV. Ocena stanu odżywienia. V. Ocena zapotrzebowania na składniki odżywcze. VI. Zespół Leczenia Żywieniowego. VII. Żywienie dojelitowe i pozajelitowe w szpitalu. VIII. Żywienie dojelitowe i pozajelitowe w opiece długoterminowej. IX. Żywienie dojelitowe i pozajelitowe w opiece paliatywnej. X. Żywienie dojelitowe i pozajelitowe w domu pacjenta. XI. Leczenie żywieniowe u dzieci. XII. Leczenie żywieniowe w chirurgii. XIII. Leczenie żywieniowe w intensywnej terapii. XIV. Zasady wytwarzania centralnego dostępu żylnego. XV. Zasady postępowania w dostępem do przewodu pokarmowego. XVI. Zasady postępowania z obwodowym i centralnym dostępem żylnym. XVII. Przygotowanie mieszanin do żywienia pozajelitowego. XVIII. Postępowanie w powikłaniach. XIX. Podstawy prawne. XX. Dokumentacja leczenia żywieniowego.
|