Tytuł
Stan odżywienia ludzi po 60 roku życia w aspekcie uwarunkowań
żywieniowych, zdrowotnych, środowiskowych i socjodemograficznych
Opis
Wydawnictwo Uniw. Przyrodniczy we Wrocławiu
ISBN [zasłonięte]978-83574-87-4
Wrocław 2009, wyd. 1, format 165 x 235,
objętość 162 str., oprawa miękka
Na stan
odżywienia człowieka wpływa wiele czynników, z których sposobowi żywienia
przypisuje się kluczową rolę. Przyjmowanie pokarmów determinują m.in.: zwyczaje
i nawyki żywieniowe, poziom wiedzy o żywności i żywieniu, a także stosowanie
używek, jak palenie tytoniu lub picie alkoholu. Nieprawidłowy sposób żywienia
stanowi podstawowy czynnik ryzyka w etiologii żywieniowozależnych chorób,
nazywanych przewlekłymi niezakaźnymi chorobami metabolicznymi. Choroby układu
krążenia, nadciśnienie tętnicze krwi, otyłość, nowotwory, cukrzyca, osteoporoza
stanowią w 70% przyczynę zgonów wśród populacji dorosłych osób w Polsce i
przyczyniają się do wydatnego skrócenia długości życia. Pozostałe determinanty
złego stanu odżywienia, jak m.in: płeć, wiek, wykształcenie, miejsce
zamieszkania, styl życia pośrednio warunkują pobieranie żywności, a przez to
stan odżywienia [Gertig i Przysławski 2006, Jarosz 2006]. Określenie wpływu ww.
czynników na stan odżywienia ludzi starszych i poznanie współzależności pomiędzy
nimi były przedmiotem mniejszych badań.
1. WSTĘP
1.1. Wpływ stylu życia na stan odżywienia ludzi starszych -
aktualny stan wiedzy
1.2. Starzenie się organizmu człowieka-wybrane
zagadnienia
1.2.1. Układ sercowo-naczyń i owy
1.2.2. Układ
kostno-stawowo-mięśniowy
1.2.3. Układ oddechowy
1.2.4. Układ pokarmowy
1.2.5. Zmiany w składzie ciała i ich konsekwencje
1.3. Zalecenia
racjonalnego żywienia dla ludzi starszych
1.4. Sytuacja
demograficzno-zdrowotna dotycząca osób starszych w Polsce i w Europie
2.
HIPOTEZY BADAWCZE I CEL PRACY
3. MATERIAŁ I ZASTOSOWANE METODY
3.1.
Metody oceny stanu odżywienia
3.1.1. Minimalna Ocena Stanu Odżywienia — MNĄ
3.1.2. Pomiary antropometryczne
3.1.3. Wskaźniki biochemiczne krwi
3.1.4. Dane socjodemograficzne i wiedza żywieniowa
3.1.5. Sposób
żywienia
3.1.5.1. Walidacja metody badań żywieniowych:
historii żywienia
i wywiadu 24-godzinnego
4. ANALIZA STATYSTYCZNA WYNIKÓW
4.1. Stan
odżywienia
4.2. Analiza skupień
5. WYNIKI I ICH OMÓWIENIE
6.
DYSKUSJA
7. PODSUMOWANIE WYNIKÓW
8. WNIOSKI
9. PIŚMIENNICTWO
Kupując na kilku naszych aukcjach za wysyłkę płacisz tylko raz - jej koszt
zależny jest od wagi książek, o kalkulację kosztów prosimy pytać w mailu.
Kupujący otrzyma paragon lub fakturę.
NAJBARDZIEJ
POSZUKIWANE KSIĄŻKI
ZAWSZE W ATRAKCYJNEJ CENIE!