Super zestaw
Stół piękny przez cały rok
Autor: Catharina Lindeberg-Bernhardsson
Ilość stron: 128
Wymiary: 20 x 27 cm
Oprawa: miękka
Stan: nowa
W książce znajdują się propozycje 21 dekoracji wykorzystujących wszystko, co oferują kolejne pory roku - kwiaty, warzywa, owoce i wiele innych dzieł natury. Książka również inspiruje do tworzenia własnych aranżacji. Poprzez swoje projekty autorka zachęca czytelników do wykorzystania wyobraźni i czerpania z tego, co akurat jest pod ręką.
"Nie musisz skrupulatnie podążać za moimi wskazówkami, dodaj coś od siebie, jeśli tylko chcesz: zamień liście na kasztany, mech na kamienie, itp. Dekoracja stołu powinna być twoim dziełem - to właśnie goście docenią najbardziej. Wybierz się na spacer do lasu, w pola, na plażę, na targ warzywny lub po prostu zajrzyj do ogródka. Przynieś do domu wszystko, co wyda ci się przydatne.
Dekoruj bezpośrednio blat stołu lub nakryj go obrusem, zależnie od tego, co ci się bardziej podoba. Potem wystarczy już tylko ułożyć na stole przyniesione ze spaceru rzeczy. Przekonasz się jak łatwo jest zaaranżować spontaniczną, piękną dekorację. Czasem ciekawie jest zrobić coś nieoczekiwanego, np. rozwinąć na stole trawnik z rolki i wetknąć w niego kwiaty lub nakryć blat mchem. Jeśli dodatkowo podasz zupę grzybową w miseczkach okrytych mchem, dekoracja stołu będzie w oczach gości prawdziwym sukcesem.
Dekorując stół myśl o kolorach. Pozwól, by ozdoby i jedzenie kolorystycznie ze sobą korespondowały. Np. do risotto z warzywami pasuje dekoracja w barwach zieleni, skomponowana np. z brokułów, limonek i strąków fasoli. Możesz też przygotować dekorację do zjedzenia!
Stół zastawiony świeżymi ziołami zapewni nie tylko smaczny posiłek, ale stanie się również tematem do rozmowy. Pomysł ten świetnie sprawdza się w sytuacji, gdy goście nawzajem się nie znają. Z tego właśnie powodu zawsze się staram, by moje dekoracje miały w sobie jakiś element zaskoczenia."
Sekrety dekorowania potraw
Oprawa: twarda
Liczba stron:176
Wymiary: 20,3 x 20,3 cm
Czy jesteś zupełnym początkującym, czy też wytrawnym zawodowym kucharzem, ten praktyczny, wolny od specjalistycznego żargonu poradnik poprowadzi cię przez prezentacje potraw pasujące do każdego menu i sprawi, że z łatwością uzyskasz profesjonalny efekt końcowy. Książka pomoże ci zyskać pewność siebie i uzbroi w potrzebne umiejętności. Jest w niej wiele wskazówek i porad ekspertów, szereg pomysłów na prezentację potraw - dzięki przejrzystym instrukcjom krok po kroku, których realizacja okaże się całkiem prosta. - Podstawowe zasady prezentacji potraw i wyboru naczyń, z przydatnymi poradami dotyczącymi niezbędnych i specjalistycznych przyborów i gadżetów oraz zastawy stołowej. - Informacje na temat doboru składników oraz zastosowania do dekoracji potraw sosów, pianek, olejów, jadalnych kwiatów, kiełków i liści. - Nowoczesne koncepcje prezentacji potraw, ocenione pod względem trudności i czas przygotowania. Metody są łatwe do opanowania, a rezultaty stanowią rozkosz dla podniebienia.