Super zestaw
CARVING
Dekorowanie potraw oraz stołu
Owocami warzywami krok po kroku
Autor: Rajmund Królik
Wymiary: 17 x 25 cm
Oprawa: twarda
Ilość storn: 95
Stan: nowa
Autor - z zawodu i zamiłowania jest kucharzem. Dzięki podróżom poznał pana Tien Dieu Luong, mistrza carvingu, który przekonał go nie tylko do spróbowania swych sił w przygotowywaniu dekoracyjnych potraw, ale również do ich smakowania. Okazuje się bowiem, że koronkowo ozdobiony owoc lub warzywo podnoszą smak potrawy. Praktyczne wskazówki i zdjęcia zawarte w tej książce umożliwiają szybką naukę tej niecodziennej sztuki. Smaczne rzeźby cieszą oko i rozwijają wyobraźnię kulinarną, co w kuchni ma ogromne znaczenie. Wazon z cukini, róża z buraka, świecznik z melona, kwiat z arbuza to tylko niektóre z pięknych rzeźb, które można zrobić z pomocą ksiązki. Książka jest pierwszą tego typu pozycją na rynku polskim.
Stół piękny przez cały rok
Autor: Catharina Lindeberg-Bernhardsson
Ilość stron: 128
Wymiary: 20 x 27 cm
Oprawa: miękka
W książce znajdują się propozycje 21 dekoracji wykorzystujących wszystko, co oferują kolejne pory roku - kwiaty, warzywa, owoce i wiele innych dzieł natury. Książka również inspiruje do tworzenia własnych aranżacji. Poprzez swoje projekty autorka zachęca czytelników do wykorzystania wyobraźni i czerpania z tego, co akurat jest pod ręką.
"Nie musisz skrupulatnie podążać za moimi wskazówkami, dodaj coś od siebie, jeśli tylko chcesz: zamień liście na kasztany, mech na kamienie, itp. Dekoracja stołu powinna być twoim dziełem - to właśnie goście docenią najbardziej. Wybierz się na spacer do lasu, w pola, na plażę, na targ warzywny lub po prostu zajrzyj do ogródka. Przynieś do domu wszystko, co wyda ci się przydatne.
Dekoruj bezpośrednio blat stołu lub nakryj go obrusem, zależnie od tego, co ci się bardziej podoba. Potem wystarczy już tylko ułożyć na stole przyniesione ze spaceru rzeczy. Przekonasz się jak łatwo jest zaaranżować spontaniczną, piękną dekorację. Czasem ciekawie jest zrobić coś nieoczekiwanego, np. rozwinąć na stole trawnik z rolki i wetknąć w niego kwiaty lub nakryć blat mchem. Jeśli dodatkowo podasz zupę grzybową w miseczkach okrytych mchem, dekoracja stołu będzie w oczach gości prawdziwym sukcesem.
Dekorując stół myśl o kolorach. Pozwól, by ozdoby i jedzenie kolorystycznie ze sobą korespondowały. Np. do risotto z warzywami pasuje dekoracja w barwach zieleni, skomponowana np. z brokułów, limonek i strąków fasoli. Możesz też przygotować dekorację do zjedzenia!
Stół zastawiony świeżymi ziołami zapewni nie tylko smaczny posiłek, ale stanie się również tematem do rozmowy. Pomysł ten świetnie sprawdza się w sytuacji, gdy goście nawzajem się nie znają. Z tego właśnie powodu zawsze się staram, by moje dekoracje miały w sobie jakiś element zaskoczenia."