Glutometr elektroniczny do oznaczania glutenu
Zastosowanie W miejsce określania rozpływalności glutenu wg metodyki polegającej na zważeniu 2 g próbki (lub 5 g) glutenu i uformowaniu w kulkę oraz dokonaniu pomiarów średnicy w milimetrach przed i po umieszczeniu kulki w cieplarce w temperaturze 30 º C przez 60 minut wprowadzono możliwość szybkiego (ok. 5 minut) określenia tak ważnego parametru jakościowego glutenu (rozpływalności) wg metody Sadkiewicza w jedynym tego typu na świecie pnematyczno – elektronicznym glutometrze typu SZ, uzyskując dane w umownych jednostkach „Sadkiewicza” oraz milimetrach rozpływalności (tak jak przy określaniu w cieplarce przez 60 minut wg PN-A-74043) automatycznie przeliczanych i podanych na wyświetlaczu cyfrowym. Glutometry przeznaczone na eksport posiadają skalę jakości 4-stopniową. Jednostki „S” Sadkiewicza określają w sekundach czas wypchnięcia z komory pomiarowej kulki glutenu pneumatycznie stałym ciśnieniem przez dyszę o ściśle określonym profilu w stałej temperaturze. Im krótszy czas wypchnięcia tym gorszy jakościowo gluten i odwrotnie. W glutometrze jednostki „S” przeliczane są też na rozpływalność wyrażoną w milimetrach lub w skali 4-stopniowej wyświetlanej na czytniku.
Skala wyświetlacza
Jakość glutenu w stopniach „S”
stopień 4 stopień 3 stopień 2 stopień 1 zła dostateczna dobra b. dobra
Odpowiada rozpływalności w granicach
pow. 12 mm 9 – 11 mm 4 – 8 mm 0 – 3 mm
Zalety glutometru oryginalna konstrukcja chroniona Patentem wykonany z najlepszych materiałów niezawodny w działaniu automatyczny podaje czytelne wyniki szeroko stosowany w młynarstwie, piekarstwie, placówkach naukowo- badawczych wysoko ceniony w branży zbożowo-mącznej
Parametry techniczne gabaryty 550 x 240 x 250 mm ciężar ok. 10 kg zasilanie 230 V, 50 Hz masa badanej próbki glutenu 2 g temperatura pomiaru 30ºC ± 0,5ºC czas pomiaru 4-6 minut odczyt wyniku na czytniku cyfrowym w stopniach „S” (QF) i w milimetrach
Budowa obudowa komora pomiarowa dysza kalibrowana włącznik główny komory dioda wyświetlacz danych
TEL KONTAKTOWY: 787[zasłonięte]579
|