Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Sprzedam Glutometr elektroniczny

12-01-2015, 23:28
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 3 000 zł     
Użytkownik DURALEX45
numer aukcji: 4966373445
Miejscowość Toruń
Wyświetleń: 21   
Koniec: 12-01-2015 22:29:24

Dodatkowe informacje:
Stan: Używany
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

 

Glutometr elektroniczny do oznaczania glutenu

Zastosowanie
W miejsce określania rozpływalności glutenu wg metodyki polegającej na zważeniu 2 g próbki (lub 5 g) glutenu i uformowaniu w kulkę oraz dokonaniu pomiarów średnicy w milimetrach przed i po umieszczeniu kulki w cieplarce w temperaturze 30 º C przez 60 minut
wprowadzono
możliwość szybkiego (ok. 5 minut) określenia tak ważnego parametru jakościowego glutenu (rozpływalności) wg metody Sadkiewicza w jedynym tego typu na świecie pnematyczno – elektronicznym glutometrze typu SZ, uzyskując dane w umownych jednostkach „Sadkiewicza” oraz milimetrach rozpływalności (tak jak przy określaniu w cieplarce przez 60 minut wg PN-A-74043) automatycznie przeliczanych i podanych na wyświetlaczu cyfrowym.
Glutometry przeznaczone na eksport posiadają skalę jakości 4-stopniową.
Jednostki „S” Sadkiewicza określają w sekundach czas wypchnięcia z komory pomiarowej kulki glutenu pneumatycznie stałym ciśnieniem przez dyszę o ściśle określonym profilu w stałej temperaturze. Im krótszy czas wypchnięcia tym gorszy jakościowo gluten i odwrotnie. W glutometrze jednostki „S” przeliczane są też na rozpływalność wyrażoną w milimetrach lub w skali 4-stopniowej wyświetlanej na czytniku.

Skala wyświetlacza

Jakość glutenu w stopniach „S”

stopień 4
stopień 3
stopień 2
stopień 1
zła
dostateczna
dobra
b. dobra

Odpowiada rozpływalności w granicach

pow. 12 mm
9 – 11 mm
4 – 8 mm
0 – 3 mm


Zalety glutometru
oryginalna konstrukcja chroniona Patentem
wykonany z najlepszych materiałów
niezawodny w działaniu
automatyczny
podaje czytelne wyniki
szeroko stosowany w młynarstwie, piekarstwie, placówkach naukowo- badawczych
wysoko ceniony w branży zbożowo-mącznej

Parametry techniczne
gabaryty 550 x 240 x 250 mm
ciężar ok. 10 kg
zasilanie 230 V, 50 Hz
masa badanej próbki glutenu 2 g
temperatura pomiaru 30ºC ± 0,5ºC
czas pomiaru 4-6 minut
odczyt wyniku na czytniku cyfrowym w stopniach „S” (QF) i w milimetrach

Budowa
obudowa
komora pomiarowa
dysza kalibrowana
włącznik główny komory
dioda
wyświetlacz danych

 

 

TEL KONTAKTOWY: 787[zasłonięte]579