słodzone tylko ksylitolem
czyli jedynym zdrowym cukrem na rynku
Drażetki ksylitolowe SPRY słodzone tylko ksylitolem o smaku owoców leśnych.
Najzdrowsza alternatywa dla słodyczy!!! Chroń zęby, spożywając cukierki na bazie ksylitolu.
Cukierki na bazie ksylitolu nie zawierają cukru. Badania kliniczne wykazały, że cukierki te zmniejszają ryzyko powstania próchnicy u osób, które często spożywają produkty, zawierające ksylitol.
Delektuj się doskonałym smakiem cukierków na bazie ksylitolu, które chronią i oczyszczają jamę ustną!
Produkty słodzone ksylitolem wytwarzają środowisko nieprzyjazne rozwojowi bakterii. Zmniejszają ryzyko powstania próchnicy! Najlepsza metoda na świeży oddech i zdrowe zęby. Bardzo smaczne i słodkie.
Skład: ksylitol, mleczan wapnia, stearynian magnezu, guma arabska, naturalny owoce, wosk pszczeli.
Kraj pochodzenia: USA.
Stomatolodzy potwierdzają, ze regularne spożywanie produktów słodzonych ksylitolem skutecznie zabezpiecza nas przed próchnicą.
Ksylitol jest w pełni bezpieczną, naturalną substancją dopuszczoną do obrotu przez Ministerstwo Zdrowia.
Masa: 30 g
Producent: Spry
Więcej o ksylitolu:
Ksylitol jest naturalną substancją, którą można również znaleźć w warzywach i owocach włóknistych, kolbach kukurydzy oraz w różnych drzewach liściastych - na przykład w brzozie. Jest to produkt pośredni, który pojawia się w procesie przemiany glukozy w organizmach ludzi oraz zwierząt, a także wielu roślin i mikroorganizmów. Ksylitol jest w naturalny sposób wytwarzany w naszych organizmach, w procesie normalnego metabolizmu w ilości ok. 15 gram dziennie. Ksylitol jest lustrzanym odbiciem cukru. W czasie, gdy cukier sieje spustoszenie w naszym organizmie, ksylitol naprawia i goi, wzmacnia układ immunologiczny, broni przed degeneracyjnymi, chronicznymi chorobami i ma właściwości opóźniające proces starzenia się. Ksylitol jest cukrem pięciowęglowym, co oznacza, że ma własności bakteriobójcze i zapobiega rozwojowi bakterii. Podczas gdy cukier tworzy kwasy, ksylitol ma charakter zasadowy. Wszystkie formy cukru, w tym sorbitol, popularny alternatywny słodzik, są cukrami sześciowęglowymi, wzmacniającymi niebezpieczne bakterie i grzyby.
Ksylitol jest o 40 procent mniej kaloryczny i ma o 75 procent mniej węglowodanów od tradycyjnego cukru. Jest absorbowany i przetwarzany powoli, co powoduje bardzo małe zmiany w wydzielaniu insuliny. Około 30 procent spożytego ksylitolu zostaje zaabsorbowana przez wątrobę, a pozostała część w przewodzie pokarmowym, gdzie rozkładany jest przez bakterie żołądkowe na krótko łańcuchowe kwasy tłuszczowe.
Ksylitol wygląda i smakuje jak cukier i nie pozostawia nieprzyjemnego posmaku. Jest on dostępny pod w wielu postaciach. W formie krystalicznej może być stosowany w potrawach gotowanych i pieczonych lub też być stosowany jako słodzik do napojów. Stosowany jest również w gumach do żucia, miętówkach (dropsach) i w aerozolach do nosa.
Masa: 30 g
Producent: Spry