Sproszkowane mleczko kokosowe 200 g
Mleczko kokosowe w proszku jest wytworzone ze świeżych kokosów.
Jest to doskonałe źródło zdrowych średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych, które posiada również liczne zastosowanie w suplementach diety i żywności funkcjonalnej.
Zastosowanie:
Forma mleczka sprawia, że jest to doskonały preparat stosowany w produktach, gdzie zawartość płynów musi być pod ścisłą kontrolą. Jego kremowa konsystencja, jasny kolor i bogaty orzechowy smak sprawiają, że jest doskonałym dodatkiem do zup, curry, sosów, koktajli mlecznych, słodyczy, płatków śniadaniowych itp.
Ze względu na wysoką zawartość substancji odżywczych kokosów, produkty z ich zawartością są składnikiem coraz większej ilości żywności i napojów. Preparaty z kokosem są stosowane w produktach wypiekanych nie zawierających glutenu, a mleczko kokosowe stanowi wspaniałą alternatywę dla produktów mlecznych, skierowane do wegan i osób z nietolerancją laktozy. Mleczko kokosowe w proszku jest często stosowane w suplementach diety, a także preparatach dożylnych stosowanych w szpitalach, odżywkach dla dorosłych i niemowląt. Ma również zastosowanie w napojach dla sportowców, aby dodać energii i zwiększyć wydolność organizmu.
Aktywne składniki:
Kokosy to jedne z pokarmów o najwyższej zawartości substancji odżywczych na świecie. To bogate źródło żelaza, fosforu, cynku i innych minerałów i witamin. Są również wspaniałym źródłem białka i błonnika oraz zawierają naturalnie występujące cukry.
Kokosy zawierają średniołańcuchowe nasycone kwasy tłuszczowe. Jak podają naukowcy kwasy te, w przeciwieństwie do długołańcuchowych zawartych w większości tłuszczów roślinnych, są metabolizowane zaraz po zjedzeniu, a nie przekształcają się w cholesterol czy tkankę tłuszczową.
Kokosy zawierają kwasy tłuszczowe, które dostarczają zarówno energię (substancje odżywcze) oraz materiał dla bakteriobójczych kwasów tłuszczowych i monoglicerydy (składniki funkcjonalne). Około 50% kwasów tłuszczowych kokosów to kwas laurynowy, średniołańcuchowy kwas tłuszczowy, który przekształca się w monolaurin. Jest to monogliceryd o właściwościach przeciwwirusowych i antybakteryjnych, który organizm ludzi lub zwierząt wykorzystuje do niszczenia lipidów w pokrywie wirusów. Około 6-7% kwasów tłuszczowych kokosów to kwas kaprynowy. Jest to kolejny średniołańcuchowy kwas tłuszczowy, który po przekształceniu w monocaprin wykazuje podobne korzystne działanie na organizm. Błonnik wchodzący w skład kokosów może pomagać zachować prawidłowy poziom cholesterolu i ciśnienie krwi.
Sposób przechowywania: Przechowywyać w suchym miejscu.
SKŁADNIKI W 100g PRODUKTU
|
SKŁADNIK ODŻYWCZY
|
ILOŚĆ
|
%GDA*
|
Wartość energetyczna
|
688,0 kcal
|
-
|
Tłuszcz
|
60,0 g
|
-
|
Węglowodany
w tym błonnik:
Cukier
|
28,8 g
1,1 g
8,4 g
|
-
-
-
|
Białko
|
8,2 g
|
-
|
Sód
|
0,2 mg
|
-
|