Substancje odżywcze i czynnie działające zawarte w spirulinie:
Spirulina jest często określana jako doskonale wartościowe, super- pożywienie.
W żadnym innym produkcie spożywczym, niezależnie czy roślinnym, czy zwierzęcym, nie ma tak dużej zawartości białka i kompletnego zestawu substancji odżywczych.
Szczególnie dotyczy to substancji, których brakuje w dzisiejszym pokarmie lub na skutek codziennych obciążeń cierpimy na ich niedobory.
Są to: żelazo, selen, witamina A i B12, które są obecne w spirulinie w dużych ilościach.
Alga ta jest również interesująca ze względu na relatywnie wysoką zawartość potasu przy jednocześnie niewielkiej zawartości sodu.
Dzienne zapotrzebowanie na niektóre związki mineralne może być w znacznym stopniu pokryte już przy 10-cio gramowym spożyciu spiruliny i minimalnym dostarczeniu węglowodanów i tłuszczy.
Spirulina znajduje się w kręgu zainteresowań wielu ludzi odchudzających się i poszczących, gdyż 10 gramów ma tylko 36 kalorii.
Spożywanie spiruliny praktycznie nie pociąga za sobą żadnego ryzyka, na co wskazują doświadczenia żywienia ludzkiego w kręgach wielu kultur, które sięgają setek a nawet tysiąca lat.
Poza tym spirulina bogata jest w określone substancje wspierające zdrowotnie, które łącznie określa się mianem antyoksydantów, które odgrywają znaczną rolę w hamowaniu procesów starzenia i zapobiegają powstawaniu nowotworów.
Poza tym znajdują się też takie substancje jak sulfolipidy i polisacharydy, których aktywność przeciwchorobowa w różnych testach farmakologicznych wypadała bardzo obiecująco.
Związki te wywierają działanie przeciw wirusowi HIV i opryszczki.
Ponieważ spirulina nie posiada twardej ściany celulozowej, należy do substancji łatwostrawnych. Wszystkie witaminy i związki mineralne w niej zawarte są łatwo przyswajalne przez organizm, ponieważ występują jako połączenia organiczne.
BIAŁKA
Spirulina zawiera ponad 60% wysokowartościowego białka, szczególnie zalecanego do spożycia, gdyż zawiera pożądane aminokwasy egzogenne, które nie są wytwarzane przez organizm człowieka.
Wartość białka spiruliny jest porównywalna z wartością białka pochodzenia zwierzęcego, jednakże białko z tej algi jest o wiele bardziej zdrowsze, gdyż nie obciąża organizmu cholesterolem.
WITAMINY
Spirulina zawiera bogaty zestaw witamin.
Alga ta przy dziennym spożyciu 2 do 3 gram pokrywa zapotrzebowanie na Wit. A i B12.
Witaminy i związki mineralne jak również inne wartościowe substancje występują w tym naturalnym pożywieniu jako związki związane biologicznie.
Takie kompleksy lepiej nadają się do wykorzystania przez organizm niż syntetyczne substancje niezwiązane. Jednocześnie są one łatwiej tolerowane przez żołądek i jelita. Organizm wybiera tylko te komponenty z szerokiej oferty dostarczanych zdrowych, różnorodnych substancji, których naprawdę potrzebuje.
Niebezpieczeństwo toksycznego przedawkowania, które istnieje przy substytucji syntetyczną witaminą A, tutaj praktycznie nie występuje.