Spirulina to wysuszone glony występujące w czystych głębinach morskich. Potocznie nazywana jest zielonym złotem lub wodnym żeń-szeniem.
Spirulina obfituje w łatwo przyswajalne białka, witaminy i minerały.
Zawiera lizynę, cysteinę, metioninę, fenyloalaninę i treoninę, które są ważnymi aminokwasami, które człowiek może pozyskać wyłącznie z pożywieniem.
Spirulina jest także bogatym źródłem witaminy B12 i witaminy A. Ma znacznie wyższą zawartość żelaza niż szpinak. Zawiera znacznie więcej beta-karotenu niż marchew. Poza tym zawiera niezbędne kwasy tłuszczowe i antyoksydanty, niedostępne w żadnym dotąd poznanym przez ludzi pożywieniu pochodzenia roślinnego ani zwierzęcego.
Spirulina jest pomocna w zaburzeniach żołądkowych i jelitowych, gdyż pobudza wewnętrzną florę bakteryjną, jak bakterie Lactobacillus i Bifidus. Wiadomo również, że redukuje ryzyko zarażenia Escherichia Coli and Candida Albicans, dwoma zjadliwymi patogenami żołądkowymi i jelitowymi.
Spirulina, dzięki zawartości kwasów tłuszczowych, obniża poziom cholesterolu. Zawiera antyoksydanty, które zwalczają bardzo szkodliwe wolne rodniki, odpowiedzialne za wiele problemów zdrowotnych, takich jak rak.
Spirulina to bogate źródło potasu, zawiera także wapń, chrom, miedź, żelazo, magnez, mangan, fosfor, selen, sód oraz cynk.
Inne zastosowania spiruliny:
• wzmacnia organizm
• zwiększa odporność na stres, uspokaja
• poprawia pamięć i koncentrację
• likwiduje worki pod oczami
• wzmacnia układ sercowo-naczyniowych
• reguluje ciśnienie
• wspomaga hormon regulujący tworzenie komórek macierzystych szpiku kostnego
• reguluje i wzmacnia produkcję białych ciałek krwi
Spirulina nie może być stosowana jako substytut zróżnicowanej diety.
Przechowywać w miejscu niedostępnym dla małych dzieci.
Najlepiej spożyć przed końcem: 04/06/2015r.