Przedmiotem aukcji jest
Spirulina 500g w proszku
Wśród alg morskich, które z rozmachem zdobywają coraz szersze grono zwolenników, najlepiej poznaną jest spirulina – jedna z najbardziej pełnowartościowych roślin, jakie człowiekowi zaoferowała przyroda.
Co w spirulinie siedzi?
Spirulina to rodzaj niebiesko – zielonych, mikroskopijnych alg z grupy sinic, które są bogatym źródłem pełnowartościowego białka, a także łatwo przyswajalnych dla organizmu witamin, zwłaszcza witamin z grupy B, a także wit. E i beta-karotenu. Nie brakuje w niej również minerałów: żelaza, manganu, cynku, miedzi, selenu.
Wachlarz obecnych w spirulinie składników jest naprawdę szeroki: enzymy, bioflawonoidy, kwas foliowy, nienasycone kwasy tłuszczowe, przede wszystkim kwas linolenowy GLA oraz sprzężony kwas linolowy CLA, który wspomaga odchudzanie oraz barwniki: fitocyjanina (odkryta jedynie w spirulinie) i chlorofil, które działają na organizm przeciwzapalnie, antyoksydacyjnie i antyalergicznie.
Jak to działa?
Spirulinie przypisuje się mnóstwo zbawiennych działań na organizm ludzki. Uważa się, iż barwniki, znajdujące się w spirulinie, nie tylko pomagają w oczyszczaniu organizmu z toksyn, ale również wspomagają przemiany metaboliczne i procesy trawienne. Uznaje się ją za silny antyoksydant, który wzmacnia system immunologiczny i świetnie sprawdza się w profilaktyce nowotworowej.
Badania przeprowadzane na zwierzętach, sugerują bowiem, że spirulina może zwiększać produkcje przeciwciał, zwalczających infekcje, a także choroby przewlekłe, w tym raka.
Ta niepozorna alga stymuluje tworzenie krwi i komórek macierzystych szpiku kostnego, a także może zmniejszać niekorzystne skutki radioterapii i chemioterapii, sprzyja naprawie uszkodzonych komórek DNA. Badania laboratoryjne sugerują, że spirulina wykazuje aktywność przeciw grypie, opryszczce i HIV. Jednak nie przeprowadzono badań na człowieku, dlatego naukowcy wstrzymują się przed wyrażaniem jednoznacznych opinii. Jako źródło kompleksu witamin z grupy B, wpływa na regenerację komórek centralnego układu nerwowego. Pomaga również obniżyć poziom cukru we krwi oraz poziom złego cholesterolu (LDL) i trójglicerydów.
Dla kogo?
JAK DZIAŁA SPIRULINA?
W postaci suplementu diety często jest polecana osobom osłabionym, stosującym diety redukcyjne czy osobom z niedoborami żelaza. Może też być dobrym rozwiązaniem dla osób, palących papierosy lub przyjmujących na stałe leki. Działa bowiem detoksykująco na organizm. Funkcja odtruwająca, a także możliwości ochronne spiruliny przed marskością wątroby i jej uszkodzeniami, wspomogą również osoby, nadużywające alkoholu.
Spirulina, będąc źródłem wszystkich ważnych składników, potrzebnych do tworzenia łańcucha hemoglobinowego, przysłuży się osobom, cierpiącym na niedobory żelaza i z łatwością wspomoże leczenie anemii. Powinni sięgnąć po nią wegetarianie, jako że stanowi bardzo dobre źródło pełnowartościowego białka. Jej działanie docenią również osoby, próbujące zatrzymać czas. Spirulina, zmniejszając negatywne oddziaływanie środowiska, spowalnia procesy starzenia. Walczącym zaś z nadwagą, ułatwi stosowanie diety, dzięki zawartości fenyloalaniny, która wpłynie na zmniejszenie apetytu.
Spirulina jest bogatym źródłem enzymów NRA, DNA, sulfolipidów i glikolipidów.
Spirulina wchodzi w skład grupy produktów leczniczo-odżywczych przeznaczonych przez NASA (Amerykańska Narodowa Agencja Przestrzeni Kosmicznej) dla suplementacji załóg stacji kosmicznych.
Działanie:
- Profilaktyka chorób nowotworowych
- Wspomaganie pracy wątroby i nerek w procesie detoksykacji (fytocjanina – odkryta tylko w spirulinie)
- Wzmacnianie systemu immunologicznego, (polisacharydy odkryte w spirulinie nazwane „immuliną” są od 100 do1000 razy bardziej aktywne od preparatów polisacharydowych aktualnie używanych w immunoterapii chorób nowotworowych)
- Regeneracja komórek centralnego układu nerwowego (kompleks witamin z grupy B w tym Wit. B12)
- Obniżanie poziomu złego cholesterolu ( LDL) i trójglicerydów
- Normalizuje poziom cukru we krwi
- Wyizolowany ostatnio ze spiruliny specyficzny polisacharyd, nazwany „spirulinowym wapniem” ma hamujące działanie na rozwój wirusów: HIV, grypy, świnki, odry, opryszczki i zwykłego przeziębienia
- Wspomaganie terapii pacjentów chorych na AIDS, poprzez zawarte w spirulinie glikolipidy i fosfolipidy
- Wspomaganie procesów trawienia i wydalania, poprzez stabilizowanie naturalnej flory przewodu pokarmowego
- Stosowana przy anemii (bardzo łatwo przyswajalne żelazo)
- Stymulacja tworzenia krwi oraz komórek macierzystych szpiku kostnego
- Zmniejszanie ujemnych skutków radioterapii i chemioterapii
- Bardzo znaczące odtruwanie i wspomaganie procesów oczyszczania organizmu
- Wspomaganie odchudzania (fenyloalanina ogranicza apetyt)
- Opóźnianie procesów starzenia się organizmu
- Ograniczanie patogennego działania chorobotwórczych bakterii i grzybów
- Niweluje zakwaszenie organizmu przywracając właściwą równowagę kwasowo-zasadową
- Pobudza mechanizmy samonaprawcze uszkodzeń DNA
- Jest doskonałym uzupełnieniem diety wegetariańskiej, ludzi starszych i rekonwalescentów
Informacje dotyczące właściwości oraz działania oferowanego produktu zostały przygotowane na podstawie materiałów ogólnodostępnych.
Skład: spirulina - alga
Opakowanie: 500g netto
Sposób spożycia:
- 2-3 łyżeczki dziennie
- Spożytą spirulinę nleży popić szklanką wody lub soku
Uwaga:
U osób wrażliwych na początku przyjmowania spiruliny mogą pojawić się pryszcze, trądzik, opryszczki lub wysypka.Są to przejawy powrotu równowagi wewnątrznej, kiedy nasz organizm ponownie aktywnie wydziela składniki toksyczne.Nie są to objawy alergii, ale prawidłowy przejaw początku oczyszczania naszego ciała
Czy można przedawkować spirulinę?
Nie ma możliwości aby przedawkować spirulinę.
Jednakże nie należy przekraczać codziennej dawki spiruliny.
Dbaj o zdrowie naturalnie