Spirulina
Spirulina firmy Naturgreen składa się w 100% z Arthrospira platensis, niebieskozielonej mikroalgi (cyjanobakterii). Naturalnie występuje ona w Afryce, Azji i Południowej Ameryce, w zbiornikach o wysokim pH. Jest organizmem pionierskim, wyjątkowo odpornym na zmieniające się czynniki środowiskowe. Jej właściwości odżywcze i zdrowotne w dużym stopniu zostały już poznane, jednak wciąż trwają dowodząc, że ta alga może stać się w przyszłości nieodzownym składnikiem diety człowieka.
Jej skład jest niezwykle bogaty i wartościowy:
-
Białko (ok. 60%, w tym 8 aminokwasów egzogennych i 12 endogennych). Białka Arthrospira nie wywołują alergii
-
Lipidy (p.w. kwas γ-linolenowy)
-
Polisacharydy (w tym glukozamina, ramnoza i glikogen)
-
Witaminy (p.w. z grupy B oraz C, D i E)
-
Makro- i mikroelementy (żelazo, fosfor, potas, wapń, cynk, selen, chrom, miedź). Żelazo jest dwukrotnie lepiej przyswajalne niż to pochodzące z warzyw czy mięs, a zawartość fosforu, wapnia i magnezu jest zbliżona do poziomu notowanego w mleku.
-
Barwniki, w tym: chlorofil, karotenoidy, fikocyjanina, ksantofile.
Najważniejsze właściwości Spiruliny:
Ochrona przed chorobami cywilizacyjnymi
Dzięki niebieskiemu pigmentowi o nazwie fikocyjanina, związkom fenolowym i beta-karotenowi Spirulina ma silne właściwości antyoksydacyjne. Pamiętajmy, że wolne rodniki (antyoksydanty) to cząsteczki powstające neutralnie w naszym organizmie w procesie utleniania. Ich nadmiar w organizmie prowadzi do stresu oksydacyjnego wywołującego zaburzenia równowagi biochemicznej, co w konsekwencji prowadzi do rozwoju chorób degeneracyjnych i szybszego starzenia się. Obecnie jednym z kluczowych działań prewencyjnych w zakresie zdrowia jest właśnie dążenie do neutralizowania wolnych rodników. Spirulina ma w tym zakresie bardzo skuteczne zastosowanie. Działanie antynowotworowe
Właściwości algi Arthrospira platensis w tym zakresie związane są z:
-
działaniem polisacharydów, które wpływają na procesy naprawcze DNA
-
zdolnością do neutralizowania wolnych rodników
-
wzmacnianiem układu odpornościowego
-
obserwacje w wielu ośrodkach wskazują na zdolności hamowania wzrostu komórek nowotworowych przez Spirulinę, w tym m.in. białaczkowych czy czerniaka.
Działanie antywirusowe
Te zdolność Arthrospira platensis zawdzięcza polisacharydowi o nazwie spirulan wapnia. Dzięki niemu preparat można stosować w uzupełnieniu leczenia szeregu infekcji wirusowych. Działanie immunostymulujące
Przeprowadzone dotychczas obserwacje wykazują, że Spirulina pozytywnie wpływa na układ odpornościowy. Powoduje ona wzrost komórek produkujących przeciwciała. Zwiększa poziom przeciwciał IgA i IgE. Zapewnia również lepszą ochronę przed wewnątrzkomórkowymi patogenami oraz pasożytami. Ma działanie przeciwbakteryjne, a także przeciwalergiczne. Zapobieganie i wspomaganie zwalczania miażdżycy
Arthrospira platensis obniża zawartość lipoprotein oraz trójglicerydów we krwi, odpowiadających za „zły cholesterol” i powstawanie miażdżycy. Dzięki temu może wspomóc zwalczanie tej choroby. Nadzieja dla osób otyłych
Spirulina jest preparatem, który bardzo skutecznie wspomaga proces odchudzania się. Jej zażywanie przyczynia się do spadku masy ciała. Przyspiesza ona spalanie materii i jednocześnie nie dopuszcza do odkładania się tłuszczu. Wzbogacenie diety
Preparat Spirulina polecany jest wegetarianom i weganom, osobom znajdującym się na diecie lub pozostających na diecie ubogiej w wartości odżywcze. W sposób zdrowy i bezpieczny preparat zapewnia organizmowi wszystkie niezbędne substancje do prawidłowego funkcjonowania. Pozostałe właściwości Spiruliny:
-
Wspomaga leczenie chorób neurodegeneracyjnych (m.in. choroby Parkinsona, Alzheimera). Zawarta w Spirulinie fikocyjanina działa ochronnie na neurony mając przy tym zdolność przekraczania bariery miedzy krwią, a mózgiem.
-
Wspiera hematopoezę, czyli krwiotworzenie - bezpośrednio w szpiku kostnym
-
oczyszcza organizm
-
chroni nerki przed uszkodzeniami wywołanymi przez rtęć i zażywaniem różnego rodzaju leków
-
reguluje nadciśnienie tętnicze
-
obniża poziom cukru we krwi
-
przeciwdziała anemii, a także skutecznie ją eliminuje
-
poprawia mikroflorę bakteryjną
-
pomaga w zwalczaniu zaburzeń w obrębie układu trawiennego, wspomagając leczenie m.in. choroby wrzodowej
-
przyspiesza gojenie się ran, wspomaga regenerację skóry i błony śluzowej
Dawkowanie:
- Preparat zalecamy stosować 3 razy dziennie po 4 tabletki, najlepiej na czczo
Zawartość:
Sposób przechowywania:
Skład:
|
Opakowanie: 600 tabletek Więcej o produkcie Spirulina 600 tabletek:
Więcej o producencie:
NaturGreen
Pomaga m.in na:
anemie, cukrzyce, wrzody żołądka, niewydolności trzustki, choroby wątroby,,nadciśnienie, miażdżyce.
Podstawowe składniki:
100% spiruliny
|