Spirulina Max 60
tab.
Wartościowe
algi
1g spiruliny
odpowiada pod względem odżywczym 1 kg różnych warzyw!
GRATIS:
wysyłka - katalog
-
ulotka
-
konsultacje
Produkt o działaniu wzmacniającym organizm i
pobudzającym system immunologiczny.
Zawiera niebieskozielone algi, bogate w wiele witamin,
składników mineralnych i wszystkie niezbędne aminokwasy.
Jest pełnowartościowym dodatkiem do diety,
szczególnie polecany jako istotny składnik diety wegetariańskiej.
Opakowanie:
60 tabletek
Dawkowanie: 2-4 tabletki dziennie 1/2
godz. przed posiłkiem
Skład:
Spirulina (alga) - 500.00 mg
Składniki odżywcze (100g Spiruliny)
Minerały:
Wapno 100-400mg
Żelazo 30-100mg
Cynk 2-5mg
Magnez 200-300mg
Potas[zasłonięte]500-10mg
Witaminy:
witamina A 100-200mg
witamina B1 1.5-4mg
witamina B2 3-5mg
witamina B3 10-14mg
witamina B6 0.5-0.8mg
witamina B12 0.1-0.6µg
witamina C 1.2-1.6mg
witamina E 5-10mg
Algi
Algi lub inaczej glony, to rośliny o
prostej budowie, żyjące przeważnie w wodzie. Zawierają więcej witamin i
minerałów niż wiele produktów spożywczych, dlatego ostatnio coraz
częściej używa się ich jako naturalnych dodatków żywieniowych, podobnie
jak morskich wodorostów. Wśród alg wyróżnia się m.in. dwa typy:
Chlorellę i Spirulinę czyli
algę szmaragdowozieloną i niebieskozieloną. Obie są doskonałymi
substancjami odżywczymi. Aż 40-60% zawartości ich suchej masy to małe
molekuły, łatwo przyswajalne przez organizm. Algi zawierają
pełnowartościowe białko, dlatego też wegetarianie mogą je włączyć do
jadłospisu jako źródło niezbędnych dla organizmu aminokwasów. Zawartość
minerałów i pierwiastków śladowych wyróżnia algi spośród wszystkich
żywych organizmów.
Pozyskuje się z nich na przemysłową skalę
m.in. jod, mangan i brom. W algach szczególnie wysoka jest zawartość
jodu i potasu, dlatego oddziałują korzystnie na zdrowie osób
przyjmujących środki moczopędne. Dzięki zawartości naturalnego jodu w
określonych przypadkach normalizują niedoczynność tarczycy Znajdujące
się w nich żelazo jest w formie łatwo przyswajalnej, dlatego są
najlepszym naturalnym źródłem tego pierwiastka. Oba rodzaje alg są
bogate w różne witaminy. Zawierają wszystkie witaminy z grupy B oraz
witaminę C i E, a także witaminę A i kwas linolenowy. W dużych ilościach
znajdują się w nich kwasy nukleinowe (RNA, DNA) oraz chlorofil, który
jest świetnym środkiem regenerującym, dezodorującym i
przeciwbakteryjnym.
Wszystkie te cechy zwróciły uwagę lekarzy i biochemików. W Stanach
Zjednoczonych, Japonii, Francji i Anglii rozpoczęto liczne badania nad
możliwościami dalszego wykorzystania zalet alg. Badania te wykazały
pozytywne rezultaty użycia alg w zwalczaniu
zakażeń wirusowych.
Udowodniony jest ich korzystny wpływ na wiele rodzajów
opryszczki
i wirusa grypy typu A; trwają eksperymenty nad udowodnieniem
działania przeciw wirusowi HIV (wirus AIDS). W Indiach ostatnio
prowadzi się badania nad rolą alg w zapobieganiu oraz leczeniu schorzeń
o charakterze złośliwym błony śluzowej jamy ustnej; także i w tym
zakresie udowodniono pozytywne działanie substancji zawartych w algach.
Z całą pewnością wiadomo, że algi wzmacniają system immunologiczny
oraz wiążą wolne rodniki. Z tego powodu lekarze coraz częściej używają
alg we wspomagającym leczeniu różnych schorzeń nowotworowych.
Algi morskie zawierają wszystkie mikroelementy i minerały wody morskiej,
mają też przedziwną zdolność gromadzenia ich we własnym wnętrzu. Co
ważniejsze, zawierają te substancje w najbardziej przyswajalnej formie,
zasymilowane już przez organizm roślinny. To ogromna zaleta, bowiem tak
często reklamowane w mediach suplementy zawierają najczęściej
syntetyczne witaminy i mikroelementy, których przyswajalność jest dużo
niższa niż tych pochodzących z alg. Algi zawierają największą ilość i
najwyższą różnorodność minerałów, w porównaniu z innymi roślinami i
dlatego są tak cenne. Generalnie, w dietetyce stosuje się algi w
leczeniu obrzęków, zgodnie ze starożytnym chińskim tekstem: "nie
istnieje obrzęk, którego nie można by usunąć dzięki algom", cyst,
obrzękniętych węzłów chłonnych, opuchlizn, chorób skóry z towarzyszącymi
zaczerwienieniami, zapaleń stawów.
Spirulina
Wśród
różnorodności otaczającej nas przyrody, są prawdziwie unikalne twory,
takie jak np. niebiesko-zielony mikrowodorost -
spirulina.
Zawiera ona ogromną kombinację cennych dla organizmu ludzkiego
substancji. Spirulina jest ceniona za swoje naturalne pochodzenie oraz
szerokie spektrum działania. Przede wszystkim wzmacnia układ
odpornościowy organizmu, działa łagodząco na ściany żołądka oraz pomaga
w oczyszczaniu organizmu. Pomaga usunąć negatywne oddziaływanie
wyniszczonego ekologicznie środowiska oraz stosowania używek i palenia
papierosów.
Ważną cechą alg morskich jest bardzo dobra przyswajalność zawartych w
nich składników. Pomagają również regulować równowagę kwasowo-zasadową,
dzięki czemu cera staje się elastyczna. Algi wzmacniają naczynia
krwionośne, chroniąc je przed pękaniem. Nie tylko skutecznie zapobiegają
powstawaniu na skórze znienawidzonych przez panie cienkich, czerwonych
"pajączków", ale również wzmacniają płaszcz wodno-lipidowy skóry, który
chroni ją przed szkodliwym wpływem środowiska. Zawarty w algach kwas
alginowy oczyszcza tkanki z produktów przemiany materii. Składniki alg
morskich przyspieszają również rozpad tłuszczu. Z tych właściwości
wodorostów korzystają producenci preparatów antycelulitowych.
Uczeni japońscy przedstawili fakty, iż u
osób chorych na cukrzycę w ciężkiej formie, po podawaniu preparatu przez
8 tygodni, poziom cukru obniżył się do poziomu form lekkich. W Japonii
wiele osób używa spiruliny i ok. 45% stosuje ją w celu leczenia różnych
schorzeń, a 25% leczy w ten sposób cukrzycę.
Polecane zastosowanie spiruliny:
ANEMIA
profilaktyka i leczenie anemii
spowodowanej niedoborem żelaza, różne formy złośliwej anemii, w tym raka
krwi (białaczka),
JELITA
oczyszczenie jelit i odbudowa mikroflory układu pokarmowego, chroniczne
choroby jelit, profilaktyka nowotworu jelita grubego,
STANY ZAPALNE
chroniczne stany zapalne, gruźlica,
bronchit itp.,
STAWY I WZROST
profilaktyka i leczenie chorób stawów, regulacja wzrostu w okresie
dorastania,
WZROK
profilaktyka i leczenie postępującej krótkowzroczności, katarakty i inne
choroby narządu wzroku, uszkodzenie siatkówki oka u diabetyków,
CUKRZYCA
leczenie cukrzycy; w stanach wymagających regularnego brania insuliny, w
znacznym stopniu można obniżyć stosowaną dawkę,
CIŚNIENIE
reguluje ciśnienie tętnicze, leczy
nadciśnienie,
ODPORNOŚĆ
w stanach niskiej odporności organizmu,
powtarzających się grypach, dla osób na diecie (także jako składnik
wzbogacający pożywienie),
NOWOTWORY
po przebytych chorobach nowotworowych; w
czasie i po chemioterapii oraz radioterapii, jako środek wzmacniający i
odtruwający organizm; w czasie tych terapii, celem ochrony zdrowej
tkanki przed uszkodzeniami,
CHOROBY SKÓRY
w chorobach skóry, zapobiega przedwczesnemu starzeniu się jej; przy
braku keratyny (pękanie skóry na piętach); wygładzeniu zmarszczek,
leczeniu trądziku,
URAZY
przyspieszenie procesu zdrowienia po
urazach, stłuczeniach i pourazowych komplikacjach.
Produkt posiada wymagane w Polsce
zezwolenie GIS (Głównego Inspektora Sanitarnego) - w przypadku
dietetycznych środków spożywczych, lub zezwolenia PZH (Państwowego
Zakładu Higieny) - w przypadku kosmetyków. Preparaty Calivita
produkowane są przy wykorzystaniu najnowszych technologii,
zapewniających najwyższe standardy charakterystyczne dla preparatów
farmaceutycznych. Produkty CaliVita® International wytwarzane są w
Stanach Zjednoczonych, przez renomowanych producentów dietetycznych
środków spożywczych, pod nadzorem amerykańskiej FDA (Agencji ds.
Żywienia i Leków). Produkowane są zgodnie z normami GMP (Dobrą
Praktyką Produkcyjną), w oparciu o najnowsze technologie, w
warunkach spełniających najwyższe standardy produkcji
farmaceutycznej, przy użyciu wyłącznie surowców naturalnych. Nie
zawierają cukru, soli, konserwantów, sztucznych barwników i
aromatów. Preparaty o przedłużonym działaniu, zapewniają większą
skuteczność i stały poziom składnika w organizmie nawet przez 10-18
godzin. Odpowiednio dobrana ilość i proporcje składników oraz ich
aktywna forma zapewniają maksymalne przyswajanie preparatu przez
organizm. CaliVita® International udziela 100% gwarancji jakości
swoich produktów.
Wszystkie preparaty na naszych aukcjach to suplementy diety. Nie
należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.
Suplementy diety powinny być przechowywane w sposób niedostępny dla
małych dzieci. Suplementy diety nie mogą być stosowane jako
substytut zróżnicowanej diety. Żaden z produktów, występujących na
tej aukcji, nie posiada właściwości leczniczych lub zapobiegających
chorobom. Żadne oświadczenie, stwierdzenie, opinia lub informacja
odnosząca się do któregokolwiek produktu nie stanowią i nie powinny
być rozumiane jako porada medyczna.