Spirulina Chlorella PLUS to
produkt, który w pełni wykorzystuje bogactwo natury. Zestaw
dwóch różnych, wzajemnie uzupełniających się
gatunków alg – spiruliny i chlorelli –
wzbogacono dodatkiem trawy pszenicznej i lucerny siewnej (alfalfa)
– znanych z cennych właściwości alkalizujących, jak
również opatentowanej mieszaniny cennych
„zielonych składników” oraz
antyoksydantów: estry luteiny, likopen.
W
wielu krajach azjatyckich i afrykańskich, jak również w
Ameryce środkowej i Południowej, niektóre gatunki alg już od
wielu lat są serwowane jako cenny składnik pokarmowy i cieszą się
ogromną popularnością wśród smakoszy. Zachodni świat zaczął
je odkrywać stosunkowo niedawno, gdy do centrum zainteresowania
ponownie powróciły naturalne metody wspomagania organizmu.
Wodorosty, stale poddawane badaniom laboratoryjnym, wciąż ujawniają
nowe tajemnice.
Spirulina i chlorella
to wspaniałe źródło wielu substancji odżywczych, niezbędnych
do wzrostu i odnowy komórek. Duża zawartość
pełnowartościowego białka (około 60-70%), czyni z nich cenne
uzupełnienie diet wegetariańskich. Dostarczają również
zestaw dobrze przyswajalnych witamin oraz składników
mineralnych, co korzystnie wpływa na fizyczną i psychiczną kondycję
organizmu. Algi zawierają łatwo
przyswajalny jod niezbędny do produkcji hormonów tarczycy,
które pełnią kluczową rolę w regulacji podstawowej przemiany
materii i termogenezy, a przy tym warunkują prawidłowy
rozwój oraz funkcjonowanie mózgu i układu
nerwowego (w Europie ok. 435 mln. ludzi ma niewystarczające spożycie
jodu).
Kolejnym atutem alg jest niezbędny
błonnik oraz chlorofil, dzięki którym zarówno
spirulina, jak i chlorella stanowią idealny dodatek do diet
odkwaszających i oczyszczających. W ten sposób organizm może
pozbyć się substancji, które zaburzają przemianę materii
oraz prawidłową aktywność systemu immunologicznego. Chlorofil, nazywany
często „skoncentrowaną siłą słońca”, wspomaga pracę
jelit oraz niweluje nieprzyjemne zapachy ciała. Przy pomocy diety
bogatej w algi podejmowane są także próby wspomagania
odchudzania. Stwierdzono bowiem, że niebieskozielona spirulina zawiera
substancje chemiczne, które hamują apetyt, a u
niektórych osób mogą korzystnie wpływać na poziom
glukozy we krwi. Skład produktu został również wzbogacony o
„zieloną żywność” w tym kapustę, szpinak, natkę
pietruszki, brukselkę, liście aloesu, brokuły, trawę pszeniczną, liście
lucerny siewnej, które zgodnie ze światowym trendem
„green foods”, oznaczają naturalne produkty
spożywcze (niektóre rodzaje alg i warzyw), wykazujące
działanie odżywcze, oczyszczające, wzmacniające układ odpornościowy
oraz warunkujące utrzymanie właściwej równowagi
kwasowo-zasadowej.
Dawkowanie:
1 tabletka dziennie, 1/2h przed posiłkiem.
UWAGA!
Osoby mające problemy z tarczycą przed zażyciem preparatu powinny
zasięgnąć opinii lekarskiej.
Suplement diety nie może być stosowany jako substytut
zróżnicowanej diety.
Nie należy przekraczać zlecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.
Produkt należy przechowywać zamknięty w suchym i chłodnym miejscu,
niedostępnym dla małych dzieci.