SPIRULINA BIO
RAINFOREST FOODS
200g
Spirulina to alga należąca do
najstarszych form życia na Ziemi. Wieki temu była używana przez
Azteków jako codzienne pożywienie, a dziś uważana
jest za kluczowy element azjatyckiej diety. Rząd Japonii
znanej z długowieczności mieszkańców, klasyfikuje
spirulinę jako żywność funkcjonalną.
Głównym składnikiem odżywczym spiruliny jest stanowiące
60-70% białko. Zawiera ono wszystkie 8 niezbędnych
aminokwasów egzogennych, czyli takich które
musimy dostarczać wraz z pożywieniem. To czyni spirulinę świetnym
źródłem białka. Efekt ten jest wzmocniony przez obecność
istotnych witamin i minerałów, w tym: witaminy B12 (często
brakuje jej w diecie, nie tylko wegetariańskiej), witaminy A, B1, B2,
B6, żelaza, wapnia, antyoksydantów i enzymów.
Ponadto spirulina zawiera chlorofil oraz fytocjaninę. Spirulina
wzmacnia organizm, opóźnia procesy starzenia, wspomaga pracę
centralnego układu nerwowego..
Spirulina firmy Rainforest Foods pochodzi z
ekologicznych hodowli na jednej z wysp Morza Południowochińskiego.
Stawy hodowlane zawierają naturalnie filtrowaną wodę. Po otrzymaniu
odpowiedniej gęstości spirulina jest zbierana i suszona w
odpowiedni sposób, chroniący ją przed utratą wartości
odżywczych.
.
Spirulina Rainforest Foods posiada certyfikat ekologiczny Soil
Association, co gwarantuje, że produkt sprzedawany jako ekologiczny
rzeczywiscie takim jest. Jedyną gwarancją, że klient kupuje produkt
ekologiczny jest certyfikat ekologiczny danego kraju i obowiązkowe logo
UE w postaci zielonego liścia (dotyczy produktów spożywczych
,w tym suplementów diety). Ponadto wszystkie produkty
certyfikowane ekologicznie muszą posiadać kod certyfikacji na
opakowaniu. Dla firm brytyjskich takich jak Rainforest Foods ma to
format GB-ORG-05.Jeśli taki kod nie jest obecny na opakowaniu-produkt
nie jest ekologiczny.
Certyfikat ekologiczny jest gwarancją ,że produkt nie jest skażony
resztkami pestycydów, środków
owadobójczych czy chwastobójczych.W trosce o
swoje zdrowie warto wybierać produkty z certyfikatem ekologicznym.
Sposób
użycia: W pierwszym tygodniu pół łyżeczki spiruliny w
połaczeniu z wodą, sokiem lub smoothie raz lub dwa razy dziennie. Po
pierwszym tygodniu zwiększyć dawkowanie do 1 łyżeczki spiruliny.
.