SPIRULINA
Algi to źródło odżywczych składników mineralnych oraz substancji wzmacniających organizm
Produkt o działaniu wzmacniającym organizm i pobudzającym system immunologiczny. Zawiera niebieskozielone algi, bogate w wiele witamin, składników mineralnych i wszystkie niezbędne aminokwasy. Jest pełnowartościowym dodatkiem do diety, szczególnie polecany jako istotny składnik diety wegetariańskiej.
Algi to proste, zawierające chlorofil organizmy roślinne. Stale poddawane są badaniom laboratoryjnym, wciąż ujawniają nowe tajemnice. Mają one wyjątkową zdolność gromadzenia niezbędnych dla zdrowia składników pochodzących z głębin: składników mineralnych, pierwiastków śladowych, aminokwasów i witamin. Ze wszystkich alg, słodkowodna spirulina została uznana przez naukowców za najbardziej obiecującą.
Zawiera tak dużą koncentrację substancji odżywczych, że nie można porównać jej z żadną inną rośliną. Glony, do których należą m.in. niebieskozielona spirulina, zawierają wiele czynnych związków, niezbędnych do wzrostu i regeneracji komórek.
Duża zawartość pełnowartościowego białka (ok. 60-70%) czyni z nich cenny dodatek do diet wegetariańskich. Niedobór białka w pokarmach może doprowadzić do zahamowania rozwoju fizycznego i intelektualnego oraz zmniejszenia odporności na choroby zakaźne. Kolejnym atutem glonów jest prawie kompletny zestaw witamin i składników mineralnych. Te proste rośliny zawierają m.in. wszystkie witaminy z grupy B, w tym witaminę B12, (co czyni glony jeszcze cenniejszym pokarmem dla wegetarian), beta-karoten, zeaksantynę, witaminy C, E oraz K.
To naturalne źródło dobrze przyswajalnego przez organizm żelaza, potasu, wapnia, siarki, jodu oraz pierwiastków śladowych, takich jak mangan, cynk i krzem. Duża zawartość składników mineralnych niweluje zakwaszenie organizmu i przywraca równowagę kwasowo- zasadową. Spirulina posiada zdolność odtruwania organizmu z metali ciężkich i innych toksyn. Zawiera bardzo rzadki kwas gamma-linolowy (GLA), w naturze wyłącznie w kobiecym pokarmie i niektórych olejkach roślinnych, np. w olejku z wiesiołka czy ogórecznika, kwas linolowy, witaminę B12, żelazo, kwasy RNA i DNA, silne antyoksydanty, zielony chlorofil, niebieski barwnik, fitocjanin oraz ponad piętnaście karotenoidów, w tym najbardziej znany ß-karoten, którego jest w spirulinie 10 krotnie więcej niż w marchwi. To tylko niektóre ze składników, które świadczą o wysokich walorach zdrowotnych spiruliny.
Spirulina jest rodzajem zielono-niebieskiej algi, która swoją formą przypomina kształt spirali. Dojrzewa ona w ciepłym, wysoko alkalicznym, zasolonym środowisku wodnym, w którym giną inne organizmy, a Spirulinie pomaga to zachować postać rośliny higienicznie czystej. Historia stosowania Spiruliny, jako pożywienia oraz jej wysokie właściwości dietetyczne-lecznicze znane już były przed setkami lat. Była ona szczególnie znana wysoko rozwiniętym kulturom.
Stosowali ją np. Aztekowie i mieszkańcy jeziora Czad w Afryce. Należała ona do jednej z głównych form pożywienia u plemienia Majów w Meksyku.
Dzięki swojemu unikalnemu składowi, spirulina od dziesiątek lat jest wykorzystywana w profilaktyce i wspomaganiu leczenia wielu chorób. W pierwszym rzędzie nauka potwierdziła niezwykłą skuteczność stosowania spiruliny w walce z różnymi infekcjami, zaczynając od grypy czy wirusa odry, a kończąc na niezwykle groźnym wirusie HIV. Dzięki dużej zawartości związków mineralnych, spirulina niweluje zakwaszenie organizmu i przywraca równowagę kwasowo-zasadową oraz posiada zdolność odtruwania organizmu z metali ciężkich i innych toksyn. Przyjmowanie spiruliny obniża poziom "złego" cholesterolu, a zwiększa poziom frakcji HDL, czyli "dobrego cholesterolu". Spirulina wykazuje silne działanie krwiotwórcze - poprzez pobudzanie szpiku kostnego, ulega przyspieszeniu proces powstawania zarówno białych, jak i czerwonych krwinek. Obecność bardzo łatwo przyswajalnego żelaza, korzystnie wpływa na produkcję hemoglobiny - czerwonego barwnika krwi, który jest odpowiedzialny za transport tlenu w naszym organizmie.
Dzięki temu bogactwu, jej stosowanie jest polecane wszystkim osobom, które chcą cieszyć się zdrowiem i aktywnym życiem długie lata.
Z uwagi na zawartość wysokowartościowych składników zaleca się spożywanie Spiruliny jako uzupełnienie i wzbogacenie jadłospisu w każdej z form zdrowego odżywiania, w okresie wyjątkowego fizycznego lub psychicznego obciążenia. Zalecane jest również stosowanie jej po przebytych ciężkich chorobach, jak również do zmniejszenia zakwaszenia organizmu - acidosa. Jest składnikiem wręcz nieodzownym przy każdej diecie.
Zastosowanie:
- niedoczynność tarczycy;
- anemia
- dieta bezmięsna
- oczyszczenie jelit i odbudowa mikroflory układu pokarmowego, chroniczne choroby jelit, profilaktyka nowotworu jelita grubego
- odchudzanie - hamuje łaknienie, jednocześnie dostarczając składniki odżywcze (1g spiruliny to pod względem odżywczym 1 kg różnych warzyw!)
- infekcje;
- zapalenie zatok, katar, kaszel - spirulina odflegmia organizm;
- wrzody żołądka i dwunastnicy, owrzodzenia podudzi;
- choroby skórne;
- stany zapalne dróg rodnych;
- profilaktyka chorób układu krążenia, zwłaszcza nadciśnienia tętniczego i miażdżycy.
W życiu codziennym preparaty z alg, takie jak Spirulina Max mogą się okazać wręcz niezastąpione dla ludzi stosujących dietę bezmięsną, dla alergików astmatyków oraz osób z przewlekłymi przeziębieniami.
Zawartość:
60 tabletek
1 tabletka zawiera: Alga -Spirulina 500 mg
Dawkowanie:
2 - 4 tabletki dziennie pół godz. przed posiłkiem (1 x 2 tabl. lub 2x 2 tabl.)
Składniki odżywcze (100g Spiruliny)
Minerały:
- Wapno 100-400mg
- Żelazo 30-100mg
- Cynk 2-5mg
- Magnesium 200-300mg
- Potassium
[zasłonięte]500-10mg
Witaminy:
- witamina A 100-200mg
- witamina B1 1.5-4mg
- witamina B2 3-5mg
- witamina B3 10-14mg
- witamina B6 0.5-0.8mg
- witamina B12 0.1-0.6ug
- witamina C 1.2-1.6mg
- witamina E 5-10mg
1g spiruliny to pod względem odżywczym 1 kg różnych warzyw!