Można powiedzieć śmiało, że spirulina zawiera wszystkie witaminy
i na dodatek są one dostępne w swoich naturalnych formach
i w niemal idealnych proporcjach.
Organizm nie może się natomiast obejść bez stałej dostawy odpowiedniej ilości naturalnych witamin, przyswajanych w obecności związków towarzyszących zawartych w roślinie z której pochodzą.
Spirulina zawiera kompletne białko.
Oznacza to, że ma wszystkie osiem niezbędnych aminokwasów,
z których organizm ludzki jest w stanie zbudować każdy rodzaj białka.
Białko spiruliny charakteryzuje wysoka jakość i zdumiewająca biodostępność.
Dodatkowo spirulina zawiera trzykrotnie więcej białka niż mięso wołowe
Bardzo powszechne we współczesnym świecie braki wapnia, magnezu, cynku z łatwością uzupełni już kilka gram spiruliny
(warunkiem jest regularne stosowanie).
Dodatkowo można liczyć na chrom, miedź, cynk, fosfor, potas, żelazo, mangan, molibden oraz selen i inne pierwiastki śladowe.
Należy pamiętać, że częstą przyczyną kłopotów ze zdrowiem jest niedobór w diecie pojedynczych minerałów,
który zaburza lub zniekształca poprawne cykle biochemiczne.
Regularne jedzenie spiruliny gwarantuje zapewnienie tzw. równowagi mineralnej.
Ludzki mózg w ponad 80% składa się z tłuszczu. Nienasycone kwasy tłuszczowe budują również układ nerwowy oraz serce. Wiele procesów życiowych wymaga dotępności kwasów tłuszczowych. Spirulina zawiera zauważalne dla ludzkiego zdrowia ilości omega 6 (głównie GLA, LA i ARA) i omega 3. To ważne, ponieważ przeciętna dieta zawiera ich zdecydowanie za mało.
Zawarte w spirulinie NNKT wzmocnią serce, naczynia krwionośne, kości, stawy oraz skórę. Ważne jest również działanie budujące silną, naturalną odporność organizmu oraz wyraźne działanie hamujące nieprawidłowe podziały komórek
Korzystne działanie spiruliny na układ kostny jest rzeczywiście zadziwiające. Nie chodzi tu nawet o to, że spirulina dostarcza spore ilości łatwoprzyswajalnego wapnia oraz inne związki chemiczne ułatwiające jego wykorzystanie. Najważniejsze jest to, że spirulina skutecznie alkalizuje organizm.
Fikocyjanina to granatowo-zielony barwnik występujący obficie w spirulinie, nadający spirulinie nie tylko barwę ale i specyficzny smak. Można go używać do barwienia produktów żywnościowych bez obawy, że będzie szkodliwy dla zdrowia, jak większość sztucznych barwników żywności. Fikocyjanina zawarta w spirulinie ma jednak jeszcze inna zaletę, stosowana często ma działanie oczyszczające i hamujące niekorzystne i błędne podziały komórkowe.
Przechowywać w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, w zamkniętych opakowaniach w temperaturze nie wyższej niż do 25°C,
chronić od światła, wilgoci i wpływu obcych zapachów.
Zamieszczone w serwisie opisy produktów mają charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępują konsultacji z lekarzem i nie mogą być podstawą do stosowania jakichkolwiek wyrobów medycznych, środków farmaceutycznych czy form terapii. Wszelkie decyzje w w/w kwestii należy konsultować z lekarzem.
Gwarantujemy, że sprzedawany przez nas towar jest pełnowartościowy i posiada zawsze odpowiednio długi termin przydatności.
PRZY ZAKUPIE WIĘKSZEJ ILOŚCI TOWARU PROSIMY O KONTAKT TELEFONICZNY LUB E-MAIL W CELU USTALENIA KOSZTÓW WYSYŁKI