Spirulina algi morskie 25g sproszkowane wysuszone glony występujące w czystych głębinach morskich. Spirulina jest bogatym źródłem białka. Zalecana dawka dzienna 1 łyżeczka 5g Sposób przygotowania: porcję spiruliny stopniowo wsypywać do ciepłej lub zimnej potrawy stale mieszając, kraj pochodzenia Chiny
Algi (niezależnie od miejsca pochodzenia) są również źródłem witamin takich, jak: beta-karoten czyli prowitamina A, witaminy z grupy B, witaminy C, E, K i PP. Algi są źródłem materii organicznej i jako takie są idealne do uzupełniania diety wegeteriańskiej, gdyż zawierają dużo białka niezbędnego do rozwoju organizmu człowieka i właściwego jego funkcjonowania. Algi są również doskonałym źródłem aminokwasów tzw. egzogennych czyli takich, których nasz organizm nie potrafi produkować i dlatego musi pobierać z pożywieniem. A z aminokwasów zbudowane są wszystkie białka każdego żywego ustroju. W krajach Azji Południowo-wschodniej algi morskie od dawna zajmują poczesne miejsce w codziennym wyżywieniu, jako źródło białka, witamin i minerałów, a niektóre z dań azjatyckich bez algi w ogóle tracą swój egzotyczny charakter.