SPIRULINA 200 Tabletek NATURA VITALIS
Spirulina platensis, jest bodaj najbardziej niezwykłą rośliną odżywczą, jaka kiedykolwiek została odkryta.
Do dnia dzisiejszego nie znaleziono żadnego ziarna, żadnej rośliny, ani też żadnego środka spożywczego, który zawierałby tak bogatą kombinację naturalnych substancji odżywczych. W jednej jedynej sprasowanej pigułce spiruliny (nazywamy ją czule „spiruletką”) Matka Natura zjednoczyła, dosłownie, 2075 różnorodnych substancji odżywczych. Czyż nie jest to niewiarygodne?! Zresztą - Spirulina nie jest glonem morskim. Żyje w zmineralizowanych jeziorach. To właśnie tłumaczy, dlaczego zawartość jodu w spirulinie jest stosunkowo niska. Za to jest szczególnie bogata w cenne, niezbędne do życia aminokwasy (składniki białka).
Za główne źródło białka czy też aminokwasów uchodzą mięso, ryby, drób i produkty mleczne. Jednakże Spirulina przewyższa je niemal trzykrotnie pod względem zawartości tych substancji, ponieważ składa się - choć to niewiarygodne - aż w 65% z białka.
Nasz organizm z łatwością przyswaja sobie tak wysoką ilość białka, sam bowiem składa się głównie z białka i wody (pominąwszy tłuszcz, ciążący nadmiernie niektórym z nas). Nasz organizm wykorzystuje białko do budowy komórek, jak też do wytwarzania hormonów, enzymów i przeciwciał. Dla dobrej przemiany materii Matka Natura skoncentrowała w spirulinie liczne witaminy.
Ta błękitno - zielona alga jest przykładowo przebogatym źródłem beta-karotenu, który organizm przetwarza w potrzebną do prawidłowego funkcjonowania witaminę A. Spirulina zawiera 14 razy więcej beta-karotenu niż marchew. Pozostałe witaminy zawarte w spirulinie to: witamina B 12, B 1, B 2, B 6, inozytol, kwas nikotynowy względnie niacyna, kwas foliowy, kwas pantotenowy, biotyna i witamina E względnie tokoferol. Bogactwu witamin towarzyszy bogata paleta substancji mineralnych i mikroelementów, jak np. magnez, wapń, żelazo, potas, cynk, chrom, lit, mangan i inne. Oprócz aminokwasów i minerałów, których nasz organizm nie potrafi sam wytwarzać, należy mu dostarczać z pożywieniem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Należą do nich kwas linolowy i linolenowy, które Spirulina zawiera w dużych ilościach.
Są one przetwarzane w organizmie m.in. w kwasy gamma-linolenowe, wspomagające wiele podstawowych funkcji organizmu.
Zastosowanie:
Spirulina sprzyja oczyszczaniu systemu trawiennego, przyspiesza przemianę materii, wzmacnia system immunologiczny, rozluźnia mięśnie jelit, urozmaica dietę w składniki hamujące rozwój nowotworów i zapobiegające powstawaniu miażdżycy.
Spirulina, dzięki wysokiej zawartości protein, witaminy B12 oraz innych składników odżywczych, jest bardzo pożyteczna i wskazana dla wegetarian. Spirulina jest również używana w przemyśle spożywczym. Azjaci (głównie Japończycy) spożywają obecnie ok. 10dkg glonów dziennie w postaci sałatek, dodatków do zup, mięs lub różnych galaretek.
Dawkowanie: Od 6 do 15 spiruletek dziennie (w zależności od masy ciała).