Dlaczego należy przyjmować Spirulinę?
Spirulina jest bogata w cenne, niezbędne do życia aminokwasy (składniki białka).
Za główne źródło białka czy też aminokwasów uchodzą mięso, ryby, drób i produkty mleczne. Jednakże Spirulina przewyższa je niemal trzykrotnie pod względem zawartości tych substancji, ponieważ składa się - choć to niewiarygodne - aż w 65% z białka.
Nasz organizm z łatwością przyswaja sobie tak wysoką ilość białka, sam bowiem składa się głównie z białka i wody (pominąwszy tłuszcz, ciążący nadmiernie niektórym z nas). Nasz organizm wykorzystuje białko do budowy komórek, jak też do wytwarzania hormonów, enzymów i przeciwciał. Dla dobrej przemiany materii Matka Natura skoncentrowała w spirulinie liczne witaminy.
Spirulina bogatym źródłem beta-karotenu, który organizm przetwarza w potrzebną do prawidłowego funkcjonowania witaminę A. Spirulina zawiera 14 razy więcej beta-karotenu niż marchew. Pozostałe witaminy zawarte w spirulinie to: witamina B 12, B 1, B 2, B 6, inozytol, kwas nikotynowy względnie niacyna, kwas foliowy, kwas pantotenowy, biotyna i witamina E względnie tokoferol. Bogactwu witamin towarzyszy bogata paleta substancji mineralnych i mikroelementów, jak np. magnez, wapń, żelazo, potas, cynk, chrom, lit, mangan i inne. Oprócz aminokwasów i minerałów, których nasz organizm nie potrafi sam wytwarzać, należy mu dostarczać z pożywieniem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Należą do nich kwas linolowy i linolenowy, które Spirulina zawiera w dużych ilościach.
Są one przetwarzane w organizmie m.in. w kwasy gamma-linolenowe, wspomagające wiele podstawowych funkcji organizmu.
Skład:
Mikroalga Spirulina Plantensis, witamina B12, żelazo, kwas pantotenowy.
Dawkowanie:
Przyjmować 2-3 kapsułki 1-2 razy dziennie