Sos sojowy Inaka (50 szt.)
Wygodne i funkcjonalne saszetki 10 ml.
Klasyczny, naturalnie warzony sos sojowy produkowany w tradycyjny sposób z czterech składników: soi, pszenicy, wody i soli.
Wygląd i smak: Sos sojowy ma delikatny, korzenny aromat i smakuje wyśmienicie z każdym rodzajem żywności. Nie zawiera sztucznych barwników, aromatów, konserwantów i polepszaczy smaku.
Zakup i przechowywanie: Smak sosu sojowego powoli wietrzeje, po otwarciu powinien być przechowywany w lodówce.
Zastosowania kulinarne: Sos sojowy to najważniejszy składnik wykorzystywany w kuchni japońskiej i stosuje się go zwykle jako przyprawę. Do niektórych dań dodajemy zaledwie kroplę sosu sojowego, technika ta nazywa się kukushi-aji (ukryty smak). Potrawa po dodaniu odrobiny sosu sojowego zyskuje dodatkową „głębię smaku”, a sam sos nie będzie wyczuwalny.
Sos sojowy stanowi również naturalny środek neutralizujący zapach ryb i mięsa oraz wspaniałą bazę dla sałatkowych dressingów i sosów takich jak teriyaki. Stosuje się go również jako marynatę oraz sos do maczania surowych ryb i sushi.