Wysokiej jakości sos rybny FISCH SAUCE 200 ml COCK – SushiSam Przyprawa używana w kuchni krajów Azji Południowo-Wschodniej. Stosowana do doprawiania i dosalania potraw. Doskonała baza sosów i zup.
Jest on fantastyczną przyprawą, jednak mało kto wie, jak ważne zajmuje miejsce w kuchni azjatyckiej i nie tylko. Pierwsze przefermentowane sosy rybne przyrządzano już w antycznej kuchni śródziemnomorskiej. Obok sosu sojowego, jest to jedna z podstawowych przypraw używanych w kuchni azjatyckiej.
Dziś sos ten uzyskiwany jest dzięki fermentacji ryb i krewetek z dodatkiem anchois, soli i wody. Czasami dodaje się różne zioła i przyprawy. Często używa się go zamiast soli i doprawia nim smażone, pikantne dania. O ile sam w sobie, sos rybny nie jest zbyt smaczny, to już kilka kropel dodanych do innych potraw, zwłaszcza zup i sosów, podnosi smak i podkreśla ich aromat, łącząc się z innymi składnikami w harmonijną całość. Jego charakterystyczny, aromat, łagodnieje podczas gotowania.
Jeśli ktoś polubi jego walory smakowe, to będzie on często używaną przyprawą.
Sos rybny jest bardo popularny w kuchni azjatyckiej i odwiedzając wietnamską lub tajską restaurację, możemy być prawie pewni, że zamówione dania zostały doprawione sosem rybnym.
Doskonale nadaje się do doprawiania i dosalania dań rybnych i mięsnych, stosuje się w ostatniej fazie gotowania. Sos dobrej, jakości odznacza się przejrzystym, brązowym kolorem.
Sos rybny połączony z sokiem z cytryny i słodkim sosem chilli jest dobrym dodatkiem do sałatek. Warto spróbować!
Po otwarciu przechowywać w lodówce.
Skład: ekstrakt z sardele (anchovies) 68%, sól 27%, cukier 5%.
Produkcja: Tajlandia
Termin: 28.08.2015
Butelka pojemność: 200 ml
Waga do wysyłki: 750 g
Pozdrawiamy
SushiSam