.
Pojemność:500ml.
Skład:warzywa i owoce (pomidory, daktyle, cebula, jabłko i inne), substancje słodzące (syrop fruktozowy, cukier), ocet spirytusowy, sól, dodatki smakowe.
Sos do japońskiej potrawy okonomiyaki.
Okonomiyaki:
Składniki-ciasto:
mąka pszenna - 1 szklanka
zimna woda - 1 szklanka
1 jajko
Mieszamy aby powstało ciasto naleśnikowe.
Pozostałe składniki:
poszatkowana biała kapusta (kilka garści).
boczek surowy, najlepiej nie wędzony. Boczek kroimy na bardzo cienkie plastry(łatwiej to zrobić gdy jest lekko zamrożony). Na jeden placek 3 - 4 plastry.
Do ciasta naleśnikowego dodać poszatkowaną kapustę. Z podanej ilości można zrobić 1-2 grube placki. Patelnię lekko natłuścić. Lekko opiec boczek z jednej strony, odwrócić plasterki i zalać ciastem z kapustą. Gdy się zetnie i lekko przyrumieni, odwrócić. Można do ciasta dodać krewetki, ośmiornicę, paluszki surimi. Gdy placek przyrumieni się i z drugiej strony, podajemy polany sosem Okonomiyaki, można posypać suszoną rybą bonito (katsuobushi) oraz drobnymi , pokruszonymi nori.
Smacznego! Polecamy!