Polski wynalazek: jedyne płyty gazowe, które nie używają płomieni. Opatentowana technologia typu „gaz-pod-szkłem”
Design
- Jest to kuchnia gazowa, więc nie wymaga specjalnych garnków.
- GPC z wyglądu jest podobna do płyt elektrycznych, nowoczesny design może świetnie prezentować się w Twojej kuchni.
- Dzięki temu, że jest to płyta ceramiczna – niezwykle łatwo jest utrzymać ją w czystości.
- Płyty gazowe Solgaz posiadają panel dotykowy umożliwiający proste i bezpieczne sterowanie pracą płyty.
- Gaz spalany jest w temperaturze około 800 °C, co powoduje usunięcie trudnopalnych składników gazu, a co za tym idzie: nie zostawiają one tłustych osadów na naczyniach i meblach. Wynikiem tego jest również bezwonność wydzielonych spalin.
- Na Międzynarodowych Targach Szczecińskich zostaliśmy nagrodzeni „Medalem za I miejsce” w konkursie Wyróżniony Wyrób.
Oszczędność
- Zużycie gazu jest do 50% niższe w porównaniu z tradycyjnymi kuchniami gazowymi.
- Palniki nagrzewają płytę tylko w wyznaczonych miejscach, dlatego też nie ma strat ciepła.
- Następują przerwy w spalaniu gazu; w tym czasie palnik oddaje ciepło rozżarzonego promiennika do pola grzewczego na płycie, aby nie pobierać gazu cały czas. Jest to tzw. praca cykliczna, która nie występuje w tradycyjnych kuchniach gazowych.
- Każdy z modeli zawiera jedno lub dwa pola odkładcze (“darmowe palniki”). Pola te znajdują się nad kanałami spalin, nie pobierają gazu, jednak można na nich dogrzewać potrawy w momencie pracy średniego, lub dużego palnika. Dzięki temu dodatkowo odzyskujemy energię gorących spalin.
- Wysoka temperatura pracy palników pozwala znacznie dokładniej wykorzystać gaz, niż w standardowych kuchniach gazowych.
Bezpieczeństwo
- Panel dotykowy umożliwia proste i bezpieczne sterowanie pracą płyty: informuje nas o aktualnym stanie, oraz wskazuje ewentualne błędy.
- Istnieje możliwość zablokowania przed przypadkowym włączeniem (np. przez dzieci).
- Kratki wylotów spalin pokryte są specjalną wysokotemperaturową emalią.
- Brak otwartego płomienia zabezpiecza przed podpaleniem np. ubrań, czy rozlanego oleju.
- Do uruchomienia płyty wystarczy napięcie 12V.
- W przeciwieństwie do płyt indukcyjnych nie wytwarza promieniowania o wysokiej częstotliwości, mogą jej używać ludzie z rozrusznikami serca.
- Nasze kuchnie mają wmontowane zabezpieczenie przed wyciekiem gazu.
- Gorące pola grzewcze zmieniają kolor na czerwony.
- Wskaźniki ciepła resztkowego znika dopiero po ostygnięciu palnika.
- Nasze produkty posiadają certyfikat „CE” potwierdzony przez Instytut Nafty i Gazu.
Ekologia
- Pobór energii elektrycznej jest minimalny (porównywalny do małej żarówki).
- Dziesięciokrotnie mniejsza zawartość tlenku węgla w spalinach czyni kuchenkę ekologiczną i przyjazną nie tylko dla środowiska, ale przede wszystkim dla użytkownika.
- Dokładne spalanie gazu chroni środowisko przed skażeniem.
Niezawodność
- Działa na niemal wszystkich rodzajach gazu.
- Płyta szybko się nagrzewa.
- Nie wymaga prądu trójfazowego.
- W razie braku prądu płyta zasilana jest za pomocą specjalnego zasilacza (opcja dodatkowa)
- Jakość wykonania zapewnia trwałość i bezawaryjność na długie lata.
Jest to najpopularniejszy z modeli płyt gazowych do zabudowy oferowanych przez naszą firmę. Wymiary tej płyty to 580x495x110mm, jest dostosowana do standardowych szafek o szerokości 60cmprzez co idealnie nadaje się do rodzinnego gotowania. Wspomaga to fakt braku otwartego płomienia, bezpieczne zasilanie 12V, czy możliwość podłączenia do niemal każdego rodzaju gazu (nawet LPG).
GPC-3 składa się z trzech palników gazowych i jednego pola gorącego – ten “darmowy palnik” znajduje się na drodze spalin do kratki wentylacyjnej, przez co bez pobierania gazu wykorzystuje on ponownie energię i pozwala dogrzewać potrawy w momencie działania palnika większego.
Dokładne spalanie gazu (przez temperaturę około 800 °C), pulsacyjne grzanie palników, oraz “darmowe pola odkładcze” zmniejszają zużycie gazu od 30-50% w porównaniu do tradycyjnych kuchni gazowych.
Płyty ceramiczne GPC-3 to konstrukcja łącząca ze sobą oszczędność, bezpieczeństwo i łatwość otrzymania czystości.
Płyty gazowe Solgaz nie wymagają specjalnych naczyń przy gotowaniu potraw (jedynym wyjątkiem są garnki aluminiowe, których nie wolno używać na żadnych płytach ceramicznych).
Produkt był wielokrotnie doceniany: na Międzynarodowych Targach Szczecińskich zostaliśmy nagrodzeni „Medalem za I miejsce” w konkursie Wyróżniony Wyrób, a redakcja „Monitora Rynkowego” w „Dzienniku Gazecie Prawnej” nominowała nas do tytułu “Symbol Innowacji 2014″.