Witamina K słynie ze swej roli, jaką odgrywa w krzepnięciu krwi i utrzymaniu
kości w dobrym stanie.
- Witamina K występuje w kilku postaciach, w tym jako K1 i K2.
- Witaminę K2 charakteryzuje wyjątkowa biodostępność i większa aktywność
w organizmie.
- Produkty bogate w witaminę K to między innymi jarmuż, szpinak, zielona
herbata i owies.
- Witamina K2 występuje przede wszystkim w fermentowanych produktach
spożywczych, takich jak natto – tradycyjnej potrawie japońskiej
otrzymanej z fermentowanej soi.
Bez zgody lekarza suplementów witaminy K nie powinny stosować
osoby przyjmujące warfarynę lub inne leki przeciwkrzepliwe.
Wskazania:
- miażdżyca
- profilaktyka krwawień z niedoboru czynników krzepnięcia
- profilaktyka osteoporozy
- utrzymanie kości w dobrym stanie
- utrzymywanie właściwego procesu krzepnięcia krwi
Produkt nie zawiera:
cukru, soli, skrobi, drożdży, pszenicy, glutenu, produktów mlecznych i jest produkowany bez użycia sztucznych substancji konserwujących, zapachowych lub barwiących.
Składniki aktywne: Witamina K2 (zawiera soję i mleko) 100 μg
(jako menachinon-7)
Dawkowanie: 1 kapsułka dziennie.
Solgar używa do pakowania swoich produktów wyłącznie szklanych butelek. Robimy to od samego początku powstania firmy mimo, iż opakowania plastikowe są tańsze jednak nie są w stanie ochronić tak produktów jak butelki szklane. Używamy butelki ze szkła przeznaczonego do celów farmaceutycznych bezołowiowego i nieporowatego o odpowiedniej grubości. Szkło takie jest bezwonne i szczelne. Najlepiej chroni przed światłem, wilgocią i zmianami temperatury i nie reaguje ze składnikami. Do tej pory nie wymyślono lepszego materiału do przechowywania naturalnych składników.