Witamina K słynie ze swej roli, jaką odgrywa w krzepnięciu krwi i utrzymaniu kości w dobrym stanie.
Witamina K występuje w kilku postaciach, w tym jako K1 i K2.
Witaminę K2 charakteryzuje wyjątkowa biodostępność i większa aktywność w organizmie.
Produkty bogate w witaminę K to między innymi jarmuż, szpinak, zielona herbata i owies.
Witamina K2 występuje przede wszystkim w fermentowanych produktach spożywczych, takich jak natto – tradycyjnej potrawie japońskiej otrzymanej z fermentowanej soi.
Witamina K1 jest słabo wchłaniana (zaledwie 15%). Dodatkowo witamina K1 nie jest redystrybuowana przez wątrobę i przede wszystkim aktywuje w wątrobie czynniki krzepnięcia zależne od witaminy K. Natomiast witamina K2 jest nie tylko wykorzystywana przez wątrobę, ale również jest redystrybuowana przez krew w całym organizmie przez co K2 jest łatwo dostępna dla tkanek pozawątrobowych, takich jak kości i ściany naczyń krwionośnych.
Witamina K2 jest ważna dla zdrowia układu krążenia dostarczyły tzw. „badania rotterdamskie”. W badaniu tym odnotowano redukcję o 50% zwapnienia naczyń krwionośnych i liczby zgonów z powodu układu krążenia wśród zdrowych osób starszych, których dieta była bogata w witaminy K2. W wielu innych badaniach na zwierzętach i ludziach wykazano, że przyjmowane witaminy K2 może nie tylko powstrzymywać, ale również cofnąć proces zwapnienia tętnic.