To trzeci z kolej najliczniej występujący aminokwas we krwi i mózgu. Jest ona neuroprzekaźnikiem inhibitorowym i działa jako prekursor aminokwasu GABA (Gamma Amino Butyric Acid – kwas gamma-aminomasłowy). Wywiera istotny wpływ na ból, stres, odczucie niepokoju i depresje oraz choroby wywołane przez stres. Glutamina pomaga organizmowi pozbyć się zbędnego amoniaku - produktu ubocznego rozkładu białek. Wspomaga także rozwój mięśni w przypadku, gdy choroba powoduje wyniszczenie mięśni, do czego dochodzi czasami po wysokiej gorączce, długotrwałym stresie. Zapewnia mózgowi istotne źródła paliwa w przypadku niskiego poziomu cukru we krwi. Glutamina jest najważniejszym składnikiem odżywczym przewodu jelitowego. W czasie choroby organizm wykorzystuje glutaminę do naprawy tkanki w nerkach, jelitach i wątrobie. Glutamina także wspiera rozwój trzustki. Obecnie częściej mamy do czynienia z syndromem „nieszczelnych jelit” ze względu na stosowanie leków przeciwzapalnych. To powoduje, że jelita stają się bardziej przepuszczalne, co pozwala przeniknąć do obiegu substancjom i pokarmom, które w normalnych warunkach są blokowane. Mogą powstawać alergie pokarmowe, które powodują przykre doznania somatyczne i ból. Natomiast glutamina pomaga jelitom zagoić się i zmniejsza ich przepuszczalność. Glutamina pomaga w leczeniu wrzodów żołądka. Pomaga oczyścić organizm ze zbędnych substancji przez nerki i wątrobę. Osoby mające w perspektywie operację chirurgiczną powinny przyjmować glutaminę przed i po operacji.
SUPLEMENTACJA
Najskuteczniej można uzupełnić glutaminę przyjmując ją w formie naturalnej (literka „L-„ przed nazwą) i w postaci wolnej. Oznacza to, że będzie ona najlepiej wchłaniać się do organizmu bez konieczności trawienia. Typowe dawki to:[zasłonięte]500-10 mg dziennie na czczo.
|
|