Cysteinę uważa się za aminokwas warunkowo niezbędny i należący do grupy aminokwasów zawierających siarkę.
Cysteina występuje w keratynie, która jest głównym białkowym składnikiem paznokci, skóry i włosów. Cysteina uczestniczy w wytwarzaniu kolagenu oraz poprawia elastyczność i strukturę skóry. Występuje w wielu innych białkach organizmu, w tym w kilku enzymach trawiennych.
Cysteina bierze aktywny udział , między innymi w procesach odtruwania wątroby i normalizowania jej pracy, usuwaniu metali ciężkich z organizmu. Posiada właściwości antyoksydacyjne, które organizm wykorzystuje w celu ochrony błon komórkowych i naczyń krwionośnych przed skutkami zmian miażdżycowych.
Solgar oferuje naturalne aminokwasy pochodzenia roślinnego. Aminokwasy w preparacie Solgara występują w „postaci wolnej”, co oznacza, że są lekkostrawne, wchłaniają się najskuteczniej i bezstratnie bezpośrednio do krwiobiegu bez konieczności ich trawienia.
Skład: 1 (jedna) kapsułka zawiera: 500 mg L-cysteiny
cukru, skrobi, drożdży, pszenicy, soi, glutenu, produktów mlecznych i jest produkowany bez użycia sztucznych substancji konserwujących, zapachowych lub barwiących. Odpowiedni dla wegan.