Nazwa kwas foliowy pochodzi od łacińskiego słowa „folium”,
które oznacza „liście, listowie”. Pomimo powszechnego występowania kwasu foliowego w pożywieniu, jego niedobory należą do najczęstszych niedoborów ze wszystkich witamin. Produkty zwierzęce z wyjątkiem wątroby, są ubogim źródłem kwasu foliowego, natomiast rośliny są bogate w ten składnik odżywczy. Niestety rośliny nie należą do grupy produktów często spożywanych. Ponadto alkohol i wiele leków upośledza metabolizm kwasu foliowego. Kwas foliowy jest bardzo wrażliwy na światło, wysoką temperaturę i łatwo ulega zniszczeniu.
Objawy związane z niedoborem kwasu foliowego
i możliwości zastosowania
Niedobór kwasu foliowego ma wpływ na wszystkie komórki organizmu, a najbardziej na komórki szybko dzielące się
takie jak czerwone krwinki, komórki dróg płciowych i układu
żołądkowo-jelitowego, co może powodować: niedokrwistość makrocytową, przewlekłe choroby wątroby, dysplazję szyjki macicy, biegunki, utratę apetytu, choroby dziąseł, depresję, bezsenność, drażliwość, pogorszenie pamięci, odczucie zmęczenia, brak tchu, podwyższony poziom homocysteiny i związaną z tym miażdżycę tętnic, wady cewy nerwowej, przedwczesny poród, zahamowanie wzrostu, opryszczkowe zapalenie jamy ustnej, pęknięcia w kącikach ust.
Rozwój płodu
Wiele badań naukowych potwierdza, że niedobór kwasu foliowego
w organizmie matki w czasie ciąży stanowi niebezpieczeństwo powstania wad neurologicznych płodu. Niedobory kwasu foliowego mogą być przyczyną powstawania u noworodków wrodzonych wad cewy nerwowej, takich jak rozszczep kręgosłupa, bezmózgowie
i przepuklina rdzenia kręgowego.
U kobiet w ciąży z niedoborem kwasu foliowego obserwuje się wzrost samoistnych poronień, obniżoną masę urodzeniową noworodków, uszkodzenie łożyska. Szczególnie ważne jest zwiększone spożycie kwasu foliowego
przez kobiety jeszcze przed zajściem w ciążę. Ilość ochronna
zalecana przez wielu specjalistów wynosi 400 µg dziennie.
Miażdżyca tętnic
Zgodnie ze współczesnym stanem wiedzy niedobór kwasu foliowego w pożywieniu jest główną przyczyną podniesionego poziomu homocysteiny we krwi (homocysteina powstaje w organizmie
z białek – głównie pochodzenia zwierzęcego). Wzrost zawartości homocysteiny we krwi wpływa na nasilenie się procesów miażdżycowych i zwiększa ryzyko wystąpienia zawału serca
czy zakrzepu lub wylewu krwi do mózgu, niezależnie od istnienia innych czynników ryzyka takich jak: wysoki poziom cholesterolu, nadciśnienie tętnicze czy cukrzyca. Spożycie, co najmniej 350 µg kwasu foliowego jest niezbędne, aby zapobiec wzrostowi homocysteiny we krwi.
Funkcje umysłowe i zdrowie psychiczne
W postaci aktywnej kwas foliowy uczestniczy pośrednio w produkcji
i utrzymywaniu prawidłowego poziomu wielu neuroprzekaźników. Neuroprzekaźniki takie jak: serotonina, dopamina i acetylocholina odpowiadają za ważne funkcje takie jak pamięć, jasność umysłu, czujność oraz nastroje. Nic dziwnego więc, że zmniejszenie spożycia kwasu foliowego może prowadzić do depresji i pogorszenia funkcji poznawczych.
Skład preparatu:
Jedna tabletka zawiera:
Kwas foliowy
400 µg
Sposób użycia:
1 tabletka dziennie
Opakowanie: 100 tabletek
Zapewnia kurację: 100 dni
Data ważności:
02.2015
Wyprodukowano z największą starannością w USA
Producent:
SOLGAR VITAMIN AND HERB, LEONIA N.J.