Fitosterole blokują wytwarzanie cholesterolu w jelitach poprzez szybsze przyłączanie się do receptorów cholesterolowych i ich blokowanie. Dzięki temu zamiast cholesterolu wchłaniane są fitosterole.
Badania nad fitosterolami są prowadzone od ponad 50 lat i stwierdzono, że są bezpieczne i nie powodują skutków ubocznych.
Fitosterole redukują stężenie cholesterolu całkowitego i „złego” cholesterolu LDL, ale co istotne, nie obniżają poziomu „dobrego” cholesterolu HDL.
Badania kliniczne:
Fitosterole roślinne mogą obniżać poziom:
cholesterolu całkowitego o 6-15%
Cholesterolu „złego” LDL o 8-15%
UWAGA!
Przy obniżeniu poziomu cholesterolu o 10% zmniejsza się ryzyko chorób krążenia!
Badania potwierdzają, że skuteczna porcja fitosteroli wynosi 2g Produkt firmy SOLGAR zapewnia tyle w 4 kapsułkach dawkowanych 2 razy dziennie.
Wiadomości ogólne
Fitosterole tj. sterole roślinne budową i funkcją przypominają cholesterol. Cholesterol jest głównym sterolem u zwierząt, w tym i ludzi, natomiast w roślinach występują roślinne sterole (fitosterole). Dietetycy wyróżniają dwie kategorie fitosteroli: sterole (mają podwójne wiązania w pierścieniu sterydowym) i stanole (u których nie występują wiązania podwójne w pierścieniu sterydowym).
Najliczniejszymi sterolami w roślinach i diecie człowieka są: sitosterol i kampesterol.
Stanole występują również w roślinach, ale stanowią tylko około 10% wszystkich fitosteroli w diecie. Cholesterol we krwi i tkankach człowieka pochodzi z pożywienia oraz syntezy wewnątrz organizmu.
Natomiast wszystkie fitosterole we krwi i tkankach ludzkiego organizmu pochodzą ze spożywanych produktów, ponieważ organizm człowieka nie potrafi syntetyzować fitosteroli.
Co to są fitosterole?
Fitosterol (zwany również sterolem roślinnym) budową przypomina cholesterol, który stanowi składnik strukturalny naszych błon komórkowych. Fitosterole odgrywają podobną rolę w błonach komórkowych roślin. W roślinach zidentyfikowano ponad 40 steroli, najliczniejsze to: beta-sitosterol, sitigmasterol i kampesterol. Warto zaznaczyć, że beta-sitosterol stanowi 50% wszystkich fitosteroli w diecie.
Jak działają fitosterole?
Ze względu na niemal identyczną budowę molekularną fitosteroli co cholesterolu, organizm ma kłopoty z ich odróżnianiem. Z tego względu fitosterole mogą wiązać się z receptorami cholesterolu w jelitach i być wchłaniane zamiast niego. Ponieważ liczba receptorów służących wiązaniu i wchłanianiu cholesterolu jest ograniczona, fitosterole mogą fizycznie blokować cholesterol i zapobiegać jego wchłanianiu.
Efekt obniżenia cholesterolu LDL „złego” we krwi dzięki zastosowaniu fitosteroli pojawia się w ciągu pierwszych 2-3 tygodni i utrzymuje się zarówno w krótkim, jak i długim okresie.
Wpływ na wchłanianie cholesterolu i metabolizmu lipoprotein
Ustalono, że sterole roślinne (fitosterole) spożywane w odpowiednich ilościach mogą obniżać w surowicy krwi człowieka stężenie cholesterolu całkowitego i cholesterolu LDL „złego”. W świetle jelita fitosterole wypierają cholesterol i hamują jego wchłanianie.
Stwierdzono, że spożywanie fitosteroli w porcji 1,5-1,8 g/dobę zmniejsza wchłanianie cholesterolu u ludzi o 30-40%. Większe porcje, np. do 2,2 g fitosteroli dziennie, ograniczały wchłanianie cholesterolu o 60%. W reakcji na słabsze wchłanianie cholesterolu wzrastała ilość usuwanego z krwi cholesterolu LDL „złego”, co prowadziło do usunięcia z krwi większej ilości jego cząstek.
Stwierdzono, że spadek wchłaniania cholesterolu wiążę się również ze wzrostem syntezy cholesterolu w organizmie ludzkim. Jednak zawsze, pomimo wzrostu syntezy cholesterolu spowodowanej przez większe spożycie fitosteroli, wynik netto tego procesu adaptacyjnego to spadek stężenia w surowicy cholesterolu LDL „złego”.
Inne działania biologiczne
Liczne eksperymenty z zastosowaniem kultur komórkowych i modeli zwierzęcych wskazują, że fitosterole mogą wykazywać także inne pożyteczne działania biologiczne.
Zmiana właściwości błon komórkowych
Nieliczne dowody z modelu „zwierzęcego udaru krwotocznego” sugerują, że sterole roślinne spożywane w bardzo dużych ilościach wypierają cholesterol z błon komórkowych czerwonych krwinek, powodującą ich mniejszą podatność na zniekształcenia i łamliwość. Jednak suplementacja fitosterolami w dziennej porcji 1 g/1000 kcal przez cztery tygodnie nie spowodowała zmiany łamliwości czerwonych krwinek u ludzi.
Indukowanie śmierci komórek rakowych
W odróżnieniu od prawidłowych komórek komórki rakowe tracą zdolność reagowania na „sygnały śmierci”, które zapoczątkowują apoptozę (zaprogramowaną śmierć komórki). Stwierdzono, że sitosterol indukuje apoptozę po podaniu do wyhodowanych ludzkich komórek raka prostaty, piersi i okrężnicy.
Działania przeciwzapalne
Nieliczne dane z badań na kulturach komórkowych i zwierzętach sugerują, że fitosterole mogą zmniejszać aktywność zapalną komórek.
Choroby sercowo-naczyniowe
Liczne badania kliniczne wykazywały, że spożywanie codziennie diety, w której występują sterole roślinne (fitosterole) pozwala obniżyć w surowicy stężenie cholesterolu całkowitego i cholesterolu LDL „złego”.
Metaanaliza dostępnych wyników badań z kontrolowanych badań klinicznych wykazała, że spożywanie fitosteroli w ilości 2 gdziennie obniża stężenie cholesterolu LDL „złego” w surowicy o 9-14%. Porcje powyżej 2 g dziennie nie potęgowały znacznego efektu obniżania poziomu cholesterolu. Na podstawie kontrolowanych randomizowanych badań stwierdzono również, że spadek poziomu cholesterolu LDL „złego” jest większy u osób z wyższym jego stężeniem na początku badania. Wyniki badań z zastosowaniem niższych dawek fitosteroli sugerują, że najmniejszą porcją pozwalającą uzyskać klinicznie istotne zmniejszenie poziomu cholesterolu LDL „złego” jest porcja od 0,8 do 1g dziennie.
Przeciętna długość badań wynosiła do 3 tygodni, ale co najmniej dwa wykazały, że efekt obniżenia poziomu cholesterolu przez fitosterole utrzymuje się do roku.
Ryzyko choroby wieńcowej
Wyniki wielu badań interwencyjnych sugerują, że zmniejszenie stężenia cholesterolu „złego” LDL o 10% dzięki zastosowaniu leków lub zmianie diety, może obniżyć ryzyko choroby wieńcowej aż o 20%. Uwzględnianie produktów spożywczych „w diecie dla zdrowego serca”, która jest uboga w tłuszcze nasycone, a bogata w owoce, warzywa, zboża, błonnik, może dodatkowo zmniejszyć ryzyko choroby wieńcowej. Np. diet,a w której tłuszcze nasycone, zastąpiono tłuszczami nienasyconymi, prowadziła do obniżenia poziomu cholesterolu LDL „złego” już po 30 dniach o 9%, ale dodanie do tej diety fitosteroli w ilości 1,7 g dziennie spowodowało dalsze zmniejszenie stężenia cholesterolu w sumie o 24%.
Skład:
4 kapsułki zawierają:
Kompleks fitosterolowy (sterole roślinne z soi) 2000 mg
Łącznie estry sterolowe 1800 mg
Dawkowanie:
2 razy dziennie po dwie kapsułki
Opakowanie:
100 kapsułek doustnych
Data ważności:
07.2014
Wyprodukowano z największą starannością w USA
Producent:
SOLGAR VITAMIN AND HERB, LEONIA N.J.
Apteka Bajkowa otrzymała amerykański CERTYFIKAT firmy SOLGAR
(widoczny w lewym górnym rogu aukcji)
gwarantujący autentyczność wszystkich produktów opatrzonych znakiem SOLGAR oraz profesjonalizm i fachowość w doradztwie tych produktów.
GWARANCJA!
Kupując w naszej aptece masz pewność, że: produkt jest w 100 % oryginalny nie pochodzi z przemytu, nie jest kradziony ma dobrą datę ważności był odpowiednio przechowywany
|