Celadrin to naturalna matryca cetylowanych, estryfikowanych kwasów tłuszczowych. Estryfikacja to proces, w którym kwasy tłuszczowe są stabilizowane poprzez połączenie ich z alkoholem – w tym przypadku alkoholem cetylowym. Powstające zestryfikowane kwasy tłuszczowe są bardzo stabilne i nie wchodzą w reakcje z tlenem. Celadrin zawiera mirystooleinian cetylu, mirystynian cetylu, palmitooleinian cetylu, laurynian cetylu, palmitynian cetylu i oleinian cetylu.
Celadrin, który jest złożoną cząsteczką zawierającą różne kwasy tłuszczowe, może przenikać przez błony komórkowe, dzięki czemu poprawia stan oraz integralność błon oraz przesyłanie sygnałów pomiędzy komórkami. W konsekwencji ograniczeniu ulega produkcja związków zapalnych zwanych prostaglandynami. Może również zmniejszać wytwarzanie czynników immunologicznych wywierających niekorzystny wpływ, takich jak IL-6, które odgrywają istotną rolę w stanach zapalnych. Wyniki badań wskazują również, że Celadrin może hamować enzym COX-2, który odpowiada za przekształcanie kwasu arachidonowego do prozapalnych prostaglandyn. Próby kliniczne wskazują na rolę, jaką Celadrin może odgrywać w modulowaniu procesu zapalnego w chorobach, takich jak zapalenie stawów. Na podstawie obecnie dostępnych informacji można stwierdzić, że Celadrin może być pożyteczny także w przypadku łagodnych dolegliwości i bólów związanych ze zwykłym bólem głowy, urazami powysiłkowymi, stłuczeniami i naderwaniem więzadeł.