Celadrin to naturalna matryca cetylowanych, estryfikowanych kwasów tłuszczowych. Estryfikacja to proces, w którym kwasy tłuszczowe są stabilizowane poprzez połączenie ich z alkoholem – w tym przypadku alkoholem cetylowym. Powstające zestryfikowane kwasy tłuszczowe są bardzo stabilne i nie wchodzą w reakcje z tlenem. Celadrin zawiera mirystooleinian cetylu, mirystynian cetylu, palmitooleinian cetylu, laurynian cetylu, palmitynian cetylu i oleinian cetylu.
Celadrin, który jest złożoną cząsteczką zawierającą różne kwasy tłuszczowe, może przenikać przez błony komórkowe, dzięki czemu poprawia stan oraz integralność błon oraz przesyłanie sygnałów pomiędzy komórkami. W konsekwencji ograniczeniu ulega produkcja związków zapalnych zwanych prostaglandynami. Może również zmniejszać wytwarzanie czynników immunologicznych wywierających niekorzystny wpływ, takich jak IL-6, które odgrywają istotną rolę w stanach zapalnych. Wyniki badań wskazują również, że Celadrin może hamować enzym COX-2, który odpowiada za przekształcanie kwasu arachidonowego do prozapalnych prostaglandyn. Próby kliniczne wskazują na rolę, jaką Celadrin może odgrywać w modulowaniu procesu zapalnego w chorobach, takich jak zapalenie stawów.
Na podstawie obecnie dostępnych informacji można stwierdzić, że Celadrin może być pożyteczny także w przypadku łagodnych dolegliwości i bólów związanych ze zwykłym bólem głowy, urazami powysiłkowymi, stłuczeniami i naderwaniem więzadeł..
Wskazania:
- działanie przeciwbólowe w niewielkich i doraźnych dolegliwościach
- działanie przeciwzapalne (ograniczanie produkcji prostaglandyn i interleukiny-6)
- łuszczyca
- pomocniczo w chorobie zwyrodnieniowej stawów** i RZS
Wykazania dodatkowe:
- ból o niedużej intensywności, szczególnie w obrębie pleców
- naderwania więzadeł i stłuczenia
Nie odnotowano żadnych przeciwwskazań w literaturze naukowej, ale wskazana jest ostrożność w przypadku stosowania warfaryny.
Produkt nie zawiera:
cukru, soli, skrobi, kukurydzy, drożdży, pszenicy, soi, glutenu, produktów mlecznych i jest produkowany bez użycia sztucznych substancji konserwujących, zapachowych lub barwiących.
Składniki aktywne: Dwie kapsułki zawierają:
Kompleks kwasów tłuszczowych Celadrin® 1050mg
(Estryfikowane kwasy tłuszczowe, 780 mg)
Solgar używa do pakowania swoich produktów wyłącznie szklanych butelek. Robimy to od samego początku powstania firmy mimo, iż opakowania plastikowe są tańsze jednak nie są w stanie ochronić tak produktów jak butelki szklane. Używamy butelki ze szkła przeznaczonego do celów farmaceutycznych bezołowiowego i nieporowatego o odpowiedniej grubości. Szkło takie jest bezwonne i szczelne. Najlepiej chroni przed światłem, wilgocią i zmianami temperatury i nie reaguje ze składnikami. Do tej pory nie wymyślono lepszego materiału do przechowywania naturalnych składników.