Solgar Bromelaina otrzymywana ze świeżych ananasów
Świeże owoce i warzywa oraz otrzymane z nich soki często nazywamy produktami „żywymi”, ponieważ zawierają aktywne enzymy. Enzymy występują w większych ilościach w produktach surowych. Są bardzo wrażliwe na ciepło i ulegają zniszczeniu podczas gotowania i pasteryzacji.
Jest prawie pewne, że niektóre enzymy pokarmowe są wchłaniane w całości i wykazują aktywność w organizmie ludzkim.
Najbardziej znana jest otrzymana z ananasów bromelaina (enzym trawiący białko).
Bromelaina została uznana jako skuteczne działający składnik już w 1975 r. i od tego czasu była tematem ponad 250 prac naukowych.
Jednocześnie dowody wskazują, że bromelaina przyjmowana doustnie jest wchłaniana przez ludzi w stanie nienaruszonym nawet w 40%.
W większości badań zastosowano bromelainę w tabletkach
ale oczywiście nie można wykluczyć, że świeży ananas i sok ananasowy również może wykazywać podobne działanie.
Wskazania:
- ułatwia trawienie białek,
- łagodzi stany zapalne w zapaleniu stawów (np. stanu kolanowego), kontuzjach sportowych i innych urazach,
- ogranicza agregację płytek krwi,
- przyspiesza wchłanianie antybiotyków,
- zmniejsza ból w zapaleniu zatok,
- łagodzi infekcje układu oddechowego (w tym kaszel),
- hamuje apetyt,
- przyspiesza gojenie się ran,
- reguluje pracę układu odpornościowego,
- działa przeciwbólowo i regeneracyjnie w różnego rodzaju urazach.
Produkt nie zawiera:
cukru, soli, skrobi, drożdży, pszenicy, soi, glutenu, produktów mlecznych i jest produkowany bez użycia sztucznych substancji aromatycznych, konserwujących lub barwiących. Odpowiedni dla wegan.
Każda kapsułka zawiera:
Bromelaina 500mg
Solgar używa do pakowania swoich produktów wyłącznie szklanych butelek. Robimy to od samego początku powstania firmy mimo, iż opakowania plastikowe są tańsze jednak nie są w stanie ochronić tak produktów jak butelki szklane. Używamy butelki ze szkła przeznaczonego do celów farmaceutycznych bezołowiowego i nieporowatego o odpowiedniej grubości. Szkło takie jest bezwonne i szczelne. Najlepiej chroni przed światłem, wilgocią i zmianami temperatury i nie reaguje ze składnikami. Do tej pory nie wymyślono lepszego materiału do przechowywania naturalnych składników.