Sokownik renomowanych firm King Hoff / Ronner Austria / Oscar Cook - wysyłane według dostępności na magazynie. Nie ma możliwości wyboru producenta. Wszystkie sokowniki są do siebie bardzo podobne, wyglądają tak jak na zdjęciach. Lecz mogą MINIMALNIE się różnić - np. wyglądem uchwytu.
Przezroczysta i odporna na temperaturę pokrywka.
Stalowe, nienagrzewające się uchwyty.
Przeznaczony do łagodnego otrzymywania soku ze świeżych owoców i warzyw.
Sokownik to urządzenie służące do wytwarzania soków z owoców lub warzyw poprzez poddawanie owoców działaniu gorącej pary wodnej. Sokownik może służyć również do gotowania na parze np. ziemniaków, a pozostałości owoców po uzyskaniu soku mogą zostać wykorzystane do przyrządzenia dżemu. Sokownik składa się z czterech części, nakładanych jedno na drugie. Są to: pojemnik na owoce, pojemnik na sok z wężykiem, pojemnik na wodę oraz pokrywka. Podgrzana woda paruje, poprzez rurkę przechodzi do jego wnętrza, a poprzez otwory w dnie naczynia na owoce dostaje się do niego i ogrzewa owoce. Pod wpływem gorącej pary z owoców wydziela się sok, który spływa do naczynia. Naczynie na sok ma rurkę do odprowadzenia soku.
W skład sokownika wchodzi:
- pokrywka
- pojemnik na owoce
- pojemnik na sok z wężykiem
- pojemnik na wodę
Sokownik może MINIMALNIE się różnić od tego na zdjęciu. Np. mieć MINIMALNIE inne niż na zdjęciu nity przymocowujące uchwyty - lecz bardzo podobne, reszta jest taka sama.
Pojemność: 8 litrów.
Średnica garnków (wartość przybliżona): ok. 26 cm.
Zestaw wykonany z wysokiej jakości połyskującej stali nierdzewnej 18/10.
Przystosowany do wszystkich rodzajów kuchenek, również indukcyjnych.
Można myć w zmywarce.
Przyjemne gotowanie z sokownikiem.
Instrukcja użycia:
1. Wypełnij pojemnik na wodę do około 2cm poniżej brzegu naczynia. Połóż pojemnik na sok na pojemniku na wodę. Wypełnij kosz na owoce i dodaj do niego odpowiednią ilość cukru podaną w tabeli poniżej, umieść kosz z owocami na pojemniku na sok. Zamknij naczynie pokrywką. Rurkę zabezpiecz za pomocą klipsa.
2. Woda zaczyna się gotować, a powstająca para podnosi się do pojemnika z owocami co powoduje powstawanie wywaru. W ten sposób utworzony napój osiada w pojemniku na sok.
3. Czas wymagany do uzyskania soku wynosi około 20-30 minut dla miękkich owoców (np. truskawki czy maliny), 30-40 minut dla średnio twardych owoców (np. czerwona porzeczka) oraz 45-60 minut dla owoców twardych takich jak jabłka czy gruszki.
4. Po zakończeniu procesu otrzymywania soku, dzięki zwolnieniu klipsa sok można spuścić przez rurkę bezpośrednio do butelek. Po napełnieniu butelki zacisnąć klips ponownie.
5. Najważniejszą zasadą dla perfekcyjnego uzyskiwania soków za pomocą sokownika jest absolutna czystość. Przed każdorazowym użyciem sokownika, należy dokładnie umyć wszystkie części naczynia.
Produkt nowy, nieużywany.
Jesteśmy legalnie działającą firmą. Do każdego zamówienia dołączamy paragon, bądź na życzenie fakturę VAT.