Charakterystyka
Sokowniki wykonanesą ze stali nierdzewnej o bardzo dużej wytrzymałości (odporna nanaprężenia i temperaturę). Przeznaczone są do wszystkich typówkuchenek. Możliwe jest też mycie ich w zmywarkach. Zestaw składasię z trzech nakładanych na siebie naczyń:
-nr 1, wktórym umieszcza się owoce (naczynie pierwsze od góry),
-nr2 wyposażonego w kranik spustowy spływa sok (środkowe)
-nr 3 napełnia się wodą (na spodzie)
Użytkowanie
Naczynie nr3napełnia się wodą do wysokości około 2 cm poniżej górnejkrawędzi. Następnie nakłada się nań naczynia nr 2 i 1. Donaczynia nr 1 wkłada się wcześniej przygotowane, umyteowoce. Owoce miękkie np. jagody, truskawki, maliny, porzeczkiwsypuje się w całości – nierozdrobnione. Owoce twarde (jabłka,gruszki) powinny być pokrojone na kawałki o wymiarach mniejszychniż 3 cm. Owoce zasypuje się cukrem w ilości od 100 do 500 gramów.Zestaw zakrywa pokrywką i zamka się kranik spustowy naczynia nr2. Tak przygotowany zestaw ustawia się na źródle ciepła (kuchniagazowa, elektryczna itp.) i doprowadza powoli do wrzenia. Pod wpływemwytwarzającej się pary wodnej i podwyższonej temperatury z owocówzaczyna wydzielać się sok i gromadzić w naczyniu nr 2.
Czaswymagany do uzyskania soku, liczony od momentu zagotowania się wody(pojawienia się pary w górnym naczyniu) wynosi:
- dlaowoców miękkich (truskawki, maliny) 20 - 30 minut;
- dlaowoców półtwardych (czarna porzeczka, borówka) 30 - 40 minut;
-dla owoców twardych (jabłka, gruszki) - 45 - 60 minut;
Pookoło 15 minutach od chwili zagotowania się wody otwiera siękranik spustowy a gromadzący się sok można zlewać wężykiembezpośrednio do butelek lub słoików. Zaraz po ich napełnieniunależy je zakapslować lub zamknąć nakrętkami typu twist-off.Wypełnione sokiem butelki (słoiki) zakryte kapslami lub nakrętkami,wstawia się do garnka z wodą i pasteryzuje w ciągu 30 minut(licząc od momentu zagotowania się wody). By uzyskać sok owysokiej jakości i długiej trwałości, ważne jest by wszystkieczynności podczas jego przygotowywania wykonywane były zzachowaniem absolutnej czystości. Do mycia elementów sokownikanależy używać dostępnych środków do mycia naczyń, unikającjednak ostrych szczoteczek, gąbek lub proszków mogących rysowaćnaczynia. Równie dokładnie powinny być umyte słoiki, butelki,kapsle oraz nakrętki. Dobrze jest umyć je na kilka godzin wcześnieji pozostawić do góry dnem do wysuszenia.
UWAGA: Nieszorować powierzchni sokownika ostrymi zmywakami.
Średnica urządzenia: 27cm (bez uszu)
Szerokość opakowania: 28cm
Głębokość opakowania: 25cm
Wysokość opakowania: 30cm