Przeznaczony jest do uwalniania soku ześwieżych owoców i warzyw.
Zbudowany jest z materiałuodpornego na wysoką temperaturę. Sokownik można użytkować nawszystkich typach kuchenek, również indukcyjnych. Możliwe jestrównież mycie go w zmywarce.
Zestaw składa się z trzechnakładanych na siebie naczyń:
1 - w którym umieszcza sięowoce (górne)
2 - wyposażone w kranik spustowy, którym spływasok (środkowe)
3 - napełnia się wodą (naspodzie)
Użytkowanie
Naczynie nr 3 napełnia sięwodą do wysokości około 2 cm poniżej górnej krawędzi. Następnienakłada się nań naczynia nr 2 i 1. Do naczynia nr1 wkłada się wcześniej przygotowane, umyte owoce. Owocemiękkie np. jagody, truskawki, maliny, porzeczki wsypuje się wcałości – nierozdrobnione. Owoce twarde (jabłka, gruszki)powinny być pokrojone na kawałki o wymiarach mniejszych niż 3 cm.Owoce zasypuje się cukrem w ilości od 100 do 500 gramów. Zestawzakrywa pokrywką i zamka się kranik spustowy naczynia nr 2.Tak przygotowany zestaw ustawia się na źródle ciepła (kuchniagazowa, elektryczna itp.) i doprowadza powoli do wrzenia. Pod wpływemwytwarzającej się pary wodnej i podwyższonej temperatury z owocówzaczyna wydzielać się sok i gromadzić w naczyniu nr 2.
Czaswymagany do uzyskania soku, liczony od momentu zagotowania się wody(pojawienia się pary w górnym naczyniu) wynosi:
- dlaowoców miękkich (truskawki, maliny) 20 - 30 minut;
- dlaowoców półtwardych (czarna porzeczka, borówka) 30 - 40 minut;
-dla owoców twardych (jabłka, gruszki) - 45 - 60 minut;
Pookoło 15 minutach od chwili zagotowania się wody otwiera siękranik spustowy a gromadzący się sok można zlewać wężykiembezpośrednio do butelek lub słoików. Zaraz po ich napełnieniunależy je zakapslować lub zamknąć nakrętkami typu twist-off.Wypełnione sokiem butelki (słoiki) zakryte kapslami lub nakrętkami,wstawia się do garnka z wodą i pasteryzuje w ciągu 30 minut(licząc od momentu zagotowania się wody). By uzyskać sok owysokiej jakości i długiej trwałości, ważne jest by wszystkieczynności podczas jego przygotowywania wykonywane były zzachowaniem absolutnej czystości. Do mycia elementów sokownikanależy używać dostępnych środków do mycia naczyń, unikającjednak ostrych szczoteczek, gąbek lub proszków mogących rysowaćnaczynia. Równie dokładnie powinny być umyte słoiki, butelki,kapsle oraz nakrętki. Dobrze jest umyć je na kilka godzin wcześnieji pozostawić do góry dnem do wysuszenia.
Szerokość produktu: 38cm
Głębokośćproduktu: 31cm
Wysokość produktu: 46cm