SOKOWIRÓWKA WOLNOOBROTOWA CAMRY CR 4108
- CICHA PRACA
- FUNKCJA REVERSE
- 150W
- TOWAR FABRYCZNIE NOWY W 100%
- POCHODZI Z POLSKIEJ DYSTRYBUCJI
- GWARANCJA PRODUCENTA
Wolnoobrotowa sokowirówka, bardzo dokładnie wyciskająca sok z owoców i warzyw. Dzięki swojej budowie pozwala uzyskać gęsty sok, pełen zdrowych substancji, które w sokowirówkach szybkoobrotowych tracone są wraz z miąższem. Urządzenie pracuje wyjątkowo cicho i wydajnie wykorzystuje silnik o mocy 150 W. Zostało zaprojektowane z myślą o użyteczności, ale cieszy również oko eleganckim srebrno-czarnym designem. Sokowirówka wyposażona jest w specjalną szczotkę, która ułatwia czyszczenie poszczególnych elementów. Stanowi idealny wybór dla osób dbających o zdrowie i ceniących smak prawdziwego owocowego soku.
- wydajny system wyciskania soku z owoców i warzyw
- wyciska więcej soku w porównaniu do sokowirówek szybkoobrotowych
- wyciska sok smaczniejszy w pełni zrowy i bogaty w wartości odżywcze
- zachowuje unikalny, pełny smak soku
- cicha praca
- łatwość mycia i montażu
- funkcja \"reverse\"
- wygodny uchwyt do przenoszenia
- dwa pojemniki (na sok i miąższ)
- szczotka do wygodnego czyszczenia
- moc: 150W
- zasilanie: 230V ~50Hz
Wyciskarki soku, w przeciwieństwie do sokowirówek są urządzeniami wolnoobrotowymi, wykorzystującymi do wyciskania soku siłę miażdżenia. Ich sposób działania przebiega w kilku etapach, główną zaś rolę odgrywa obracający się wytrzymały wałek ślimakowy, który miażdży i wyciska surowiec. Wałek ten obraca się z prędkością 70 – 120 (w zależności od modelu wyciskarki soku), dzięki czemu proces wyciskania nie napowietrza ani nie nagrzewa wyciskanego produktu (jak to ma miejsce w przypadku sokowirówki).
Technologia działania wyciskarki do soków przebiega w kilku etapach. Najpierw wyciskarka z dużą siłą miażdży i wyciska owoce czy warzywa, aby przerwać włókna i ściany komórkowe ich miąższu. Następny etap to wydobycie soku ze zmiażdżonego miąższu po przez silne wyciskanie, dzięki któremu uwalniany jest sok z komórek i przestrzeni pomiędzy nimi. Uzyskany sok wraz ze wszystkimi witaminami, enzymami i składnikami odżywczymi zostaje odsączony przez sito, a następnie wypływa do podstawionego naczynia. Wyciśnięty, suchy miąższ zostaje z kolei usunięty do osobnego zewnętrznego zbiornika.
Sok wyciśnięty przy pomocy wyciskarki jest gęstszy i mniej klarowny niż uzyskany dzięki sokowirówce. Jest on również znacznie bogatszy w enzymy, witaminy i składniki odżywcze, które pozostają „żywe” i niezniszczone w procesie wyciskania. Taki sok posiada niewielką warstwę piany co wskazuje na minimalne napowietrzenie. Dzięki temu jego okres przydatności do spożycia jest dłuższy niż w przypadku soku wyciśniętego przez sokowirówkę i wynosi do 72 godzin przechowywania w lodówce.