Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

SOKI OWOCOWE SUROWE TECHNIKA PRZEROBU SUROWIEC PWT

18-05-2014, 20:25
Aukcja w czasie sprawdzania nie była zakończona.
Aktualna cena: 49.99 zł     
Użytkownik inkastelacja
numer aukcji: 4253574495
Miejscowość Kraków
Wyświetleń: 1   
Koniec: 28-05-2014 20:01:10
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

KLIKNIJ ABY PRZEJŚĆ DO SPISU TREŚCI

KLIKNIJ ABY PRZEJŚĆ DO OPISU KSIĄŻKI

KLIKNIJ ABY ZOBACZYĆ INNE WYSTAWIANE PRZEZE MNIE PRZEDMIOTY ZNAJDUJĄCE SIĘ W TEJ SAMEJ KATEGORII

KLIKNIJ ABY ZOBACZYĆ INNE WYSTAWIANE PRZEZE MNIE PRZEDMIOTY WEDŁUG CZASU ZAKOŃCZENIA

KLIKNIJ ABY ZOBACZYĆ INNE WYSTAWIANE PRZEZE MNIE PRZEDMIOTY WEDŁUG ILOŚCI OFERT

PONIŻEJ ZNAJDZIESZ MINIATURY ZDJĘĆ SPRZEDAWANEGO PRZEDMIOTU, WYSTARCZY KLIKNĄĆ NA JEDNĄ Z NICH A ZOSTANIESZ PRZENIESIONY DO ODPOWIEDNIEGO ZDJĘCIA W WIĘKSZYM FORMACIE ZNAJDUJĄCEGO SIĘ NA DOLE STRONY (CZASAMI TRZEBA CHWILĘ POCZEKAĆ NA DOGRANIE ZDJĘCIA).


PEŁNY TYTUŁ KSIĄŻKI -
AUTOR -
WYDAWNICTWO -
WYDANIE -
NAKŁAD - EGZ.
STAN KSIĄŻKI - JAK NA WIEK (ZGODNY Z ZAŁĄCZONYM MATERIAŁEM ZDJĘCIOWYM, KSIĄŻKA MOŻE POSIADAĆ STARE NIEAKTUALNE PIECZĄTKI LUB INNE ZNACZNIKI WŁASNOŚCIOWE) (wszystkie zdjęcia na aukcji przedstawiają sprzedawany przedmiot).
RODZAJ OPRAWY -
ILOŚĆ STRON -
WYMIARY - x x CM (WYSOKOŚĆ x SZEROKOŚĆ x GRUBOŚĆ W CENTYMETRACH)
WAGA - KG (WAGA BEZ OPAKOWANIA)
ILUSTRACJE, MAPY ITP. -

DARMOWA WYSYŁKA na terenie Polski niezależnie od ilości i wagi (przesyłka listem poleconym priorytetowym, ew. paczką priorytetową, jeśli łączna waga przekroczy 2kg), w przypadku wysyłki zagranicznej cena według cennika poczty polskiej.

KLIKNIJ ABY PRZEJŚĆ DO WYBORU MINIATUR ZDJĘĆ

SPIS TREŚCI LUB/I OPIS (Przypominam o kombinacji klawiszy Ctrl+F – przytrzymaj Ctrl i jednocześnie naciśnij klawisz F, w okienku które się pojawi wpisz dowolne szukane przez ciebie słowo, być może znajduje się ono w opisie mojej aukcji)

INŹ. WŁADYSŁAW LECH
SOKI OWOCOWE SUROWE
JAKO PÓŁPRZETWÓR DO WYROBU SOKÓW SŁODZONYCH I GALARETEK
WARSZAWA 1950
PAŃSTWOWE WYDAWNICTWA TECHNICZNE
Redaktor PWT : inż. Olgierd WołczĄ Opiniodawca : prof. Andrzej Mering
Książka stanowi zwięzłą, przystępnie napisaną technologie surowych sonato owocowych przeznaczonych do dalszej przeróhfyi na sofyi słodzone t galaretki. Jest ona przeznaczona dla robotników przyuczonych i Iftoali i^owanych.
Redaktor techniczny: /. PoJczask' korektor : M. Perkotcskl





SPIS RZECZY

Wstęp 5
I. Surowiec 7
1. Źródło pochodzenia surowca ............ 7
2. Podział owoców na grupy............ 7
3. Skład chemiczny owoców............ 9
4. Kontrola surowca.............. 12
II. Technika przerobu 20
1. Pomieszczenie ............... 20
2. Sprzęt techniczny.............. 21
3. Przeróbka ................ 22
Mycie owoców............... 22
Miażdżenie owoców ............. 26
Przygotowanie owoców lub miazgi do tłoczenia...... 28
Technika otrzymywania soków.......... 34
Odwirowywanie soków............. 49
Filtrowanie soków.............. 49
Utrwalanie soków.............. 66
Przygotowanie opakowania do magazynowania soków .... 76
Wady i schorzenia występujące w sokach surowychi ich usuwanie 79
Badanie soków surowych............ 83
Tablice :
1. Skład chemiczny jadalnych części owoców....... 9
2. Tablica wydajności soków i sposoby przygotowania miazgi do tłoczenia................. 30





WSTĘP

Obowiązkiem każdego kierownika technicznego, majstra i podmąjstrzego jest dokładna znajomość polskich norm jakościowych.
Do każdego przetworu lub półprzetworu, wyprodukowanego w kraju i przenaczonego na rynek wewnętrzny istnieje lub będzie istniała w najbliższej przyszłości odrębna polska norma jakościowa. Zadaniem normy jest określenie w sposób zwięzły i dokładny cech jakościowych, którym dany przetwór lub półprzetwór powinien odpowiadać. Do opracowania polskich norm jakościowych powołany został Polski Komitet Normalizacyjny (PKN). Norma opracowana przez PKN i zatwierdzona przez Ministerstwo nabiera mocy ustawy. Norma jakościowa ochrania i umożliwia ujednolicenie cech danego przetworu lub półprzetworu, niezależnie od tego, jaką dozwoloną metodą i w jakiej przetwórni został on wyprodukowany. Chodzi o uregulowanie i uporządkowanie rynku przez podaż jednolitego, zdrowego i solidnego produktu.
Norma jakościowa wyklucza wszelką niesolidność i niesu-mienność ze strony producenta.
Każda zainteresowana w produkcji osoba powinna o tym wiedzieć, by uniknąć w przyszłości jakichkolwiek uchybień i niedociągnięć.
Wobec braku polskich norm jakościowych PKN dla soków surowych posługujemy się na razie ogólnie znanymi wytycznymi. W myśl tych wytycznych soki owocowe surowe są to soki otrzymane ze świeżych lub podfermentowanych owoców (wiśnie, maliny i jeżyny), filtrowane, klarowane, odwirowane lub nie, utrwalone na drodze chemicznej lub fizycznej i przeznaczone nie do bezpośredniej konsumpcji, lecz do dalszej przeróbki. Nie mogą one zawierać trujących metali ciężkich, jak arsen, ołów lub cynk. Określenie rodzaju soku owocowego surowego, np. „wiśniowy", „porzeczkowy", „malinowy" itp. musi odpowiadać rzeczywistości, to znaczy sok taki nie może zawierać do-
mieszki soku innych owoców. O chemicznym i fizycznym spo^ sobie utrwalania będzie mowa w treści.
Kryteria zatrzymania stosowane przez polski przemysł konserwowy :
a. soki spleśniałe lub silnie zanieczyszczone,
b. soki o obcym zapachu lub smaku,
c. soki otrzymane z zepsutych owoców,
d. soki otrzymane z wytłoków,
e. soki rozcieńczone dodatkiem wody, p. m.,
f. soki ze sztucznym dodatkiem soli mineralnych,
g. soki otrzymane z owoców mieszanych, h. soki sztucznie aromatyzowane,
i. soki ze sztucznym dodatkiem kwasów, j. soki sztucznie barwione barwnikami lub sokami z innych owoców,
k. soki wyprodukowane z koncentratów soków, suszonych owoców lub pulp owocowych.
Soki owocowe surowe są półprzetworem przeznaczonym do dalszej przeróbki na:
a. soki owocowe słodzone (syropy),
b. galaretki owocowe,
c. wina owocowe,
d. koncentraty płynne, czyli tzw. soki owocowe zagęszczone,
e. soki owocowe pitne, czyli tzw. płynny owoc.
Ze względu na obszerność tematu omówiona będzie produkcja tylko tych soków owocowych surowych, które przeznaczone są do przeróbki na soki owocowe słodzone i galaretki.



WRÓĆ DO WYBORU MINIATUR ZDJĘĆ


WRÓĆ DO WYBORU MINIATUR ZDJĘĆ


WRÓĆ DO WYBORU MINIATUR ZDJĘĆ


WRÓĆ DO WYBORU MINIATUR ZDJĘĆ


WRÓĆ DO WYBORU MINIATUR ZDJĘĆ


WRÓĆ DO WYBORU MINIATUR ZDJĘĆ


Możesz dodać mnie do swojej listy ulubionych sprzedawców. Możesz to zrobić klikając na ikonkę umieszczoną poniżej. Nie zapomnij włączyć opcji subskrypcji, a na bieżąco będziesz informowany o wystawianych przeze mnie nowych przedmiotach.