Czy wiesz, że… Zalety tych owoców docenili producenci leków - śliwki wchodzą w skład preparatów poprawiających perystaltykę jelit i ułatwiających wypróżnianie. Jeśli chcesz pożegnać się z zaparciami wprowadź do swojej codziennej diety owoce śliwek lub ich przetwory.
Śliwki są bogate w witaminy i składniki mineralne, przede wszystkim zaś witaminę A i rzadko występującą w owocach witaminę E. Witaminy C i E znajdujące się w tych owocach tworzą zgrany zespół przeciwutleniaczy zwalczających wolne rodniki. Ponadto w śliwkach znajdujemy również witaminę P, beta-karoten, potas, żelazo, magnez, wapń i fosfor.
Suplement diety. Śliwka 100% czystego soku. Bez konserwantów. Objętość netto: 500 ml. Skład: sok ze śliwek. Przed użyciem wstrząsnąć. Osad jest zjawiskiem naturalnym. Sok może się nieznacznie różnić kolorem i smakiem w zależności od partii. Po otwarciu spożyć w ciągu 21 dni, przechowywać w lodówce.
O śliwkach:
Liczba odmian śliwek sięga 6 tysięcy. W Polsce najbardziej popularne są lekko wydłużone fioletowe węgierki, ale równie chętnie spożywamy słodsze żółte lub zielone renklody, a na przetwory przeznaczamy niewielkie mirabelki. Śliwka należy do grona owoców, z których najczęściej wykonujemy przetwory – dżemy, powidła, kompoty. Bardzo popularne są również śliwki suszone, które nie ustępują świeżym owocom pod względem zawartości witamin, a nawet posiadają ich więcej – w suszonych śliwkach znajdziemy kilkakrotnie więcej witaminy A, niestety są znacznie bardziej kaloryczne. Ciężko również sobie wyobrazić tradycyjne knedle z innym owocem niż śliwka.
Śliwki mają silne działanie antyoksydacyjne, zmniejszają więc ryzyko rozwoju nowotworu. Szczególnie zalecane są osobom, które mają problemy z uciążliwymi zaparciami – dzięki zawartości pektyn (rodzaj błonnika) śliwki pobudzają perystaltykę jelit oraz „wymiatają” zalegające w nich resztki pokarmu i produkty przemiany materii. Biorąc pod uwagę przeciwutleniające oraz przeciwdziałające zaparciom działanie śliwek, owoc ten stanowi ważny produkt w profilaktyce raka jelita grubego. Codzienne spożywanie 3-4 śliwek może nas uchronić przed jego rozwojem. Dieta bogata w śliwki działa również przeciwmiażdżycowo, hamując wchłanianie cholesterolu, a dzięki zawartości magnezu i witaminy B6 korzystnie oddziałuje na układ nerwowy. Potas natomiast pomaga uregulować ciśnienie krwi. Dobroczynne działanie ma również wyciąg z kory śliwy afrykańskiej – wyciąg ten stosowany jest w leczeniu schorzeń prostaty.
O producencie: Firma JaRo-Pol powstała w 2001 roku. Zajmuje się produkcją i naturalnych preparatów: suplementów diety w formie soków, tabletek, środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego oraz kosmetyków. Wiedza i doświadczenie pozwoliły stworzyć markę EkoMedica – Naturalnie Znaczy Zdrowo. Hasło to przyświeca firmie od samego początku i nakazuje tworzyć produkty, które łączą doświadczenie czerpane z wieloletniej tradycji medycyny naturalnej z najnowszymi technologiami i osiągnięciami współczesnej nauki. Wszystkie produkty EkoMedica wytwarzane są według ściśle opracowanych norm, bez dodatku konserwantów z zachowaniem swoich właściwości, przeznaczone dla cukrzyków i diabetyków. Preparaty nasze dzięki unikalnym procesom produkcji i najwyższej jakości zdobyły zaufanie u klientów, którzy pragną przywrócenia równowagi organizmowi bez narażania go na skutki uboczne.
W ofercie (na innych naszych aukcjach) dostępne są również inne soki z: aronii, czarnego bzu, dzikiej róży, głogu, granatu, maliny, NONI, pokrzywy, rokitnika, winogron, żurawiny, śliwki.
|