Owoce mają działanie łagodnie zapierające i przeciwzapalne. Używane są w postaci odwaru (1/2 łyżeczki suszonych owoców na 1 szklankę wody) przy schorzeniach żołądkowo-jelitowych, a także do płukania jamy ustnej i gardła przy stanach zapalnych. Leczyć stany zapalne można także naparami i sokiem z owoców. Zasadniczo trujące glikozydy cyjanowodorowe w bardzo niewielkich dawkach stymulują układ oddechowy, trawienie i poprawiają samopoczucie.Substancjami aktywnymi są garbniki, flawonoidy i glikozydy cyjanogenne. Za działanie antyseptyczne, przeciwzapalne i przeciwbiegunkowe odpowiadają garbniki. Flawonoidy działają m.in. przeciwutleniająco, przeciwzapalnie i zmniejszają przepuszczalność ścian naczyń krwionośnych
UWAGA!!!
Przy zakupach na kwotę min. 150 zł - darmowa wysyłka lub gratis do wyboru.Wielokrotność kwoty = wielokrotność gratisów