Systematyczne picie soku z pokrzywy wzmacnia, uodparnia i oczyszcza organizm, uzupełniając niedobory minerałów i witamin.
Własciwości i wskazania do spożywania:
- zwiększenie poziomu hemoglobiny i czerwonych krwinek w organizmie jest więc wskazany jest przy anemii i ogólnym osłabieniu organizmu, dzięki zawartości witamin i soli mineralnych może uzupełnić niewielkie niedobory tych składników
właściwości moczopędne, wspomagające wydalanie z moczem chlorków, mocznika i innych szkodliwych produktów przemiany materii; - jest niezastąpiony w leczeniu kamicy nerkowej i innych schorzeniach układu moczowego. Przeciwdziała zatrzymywaniu się płynów w organizmie. Pomocny jest również w leczeniu dny moczanowej.
- zawarte w pokrzywie związki oczyszczają układ trawienny, odprowadzają złogi żółciowe, wpływając korzystnie na pracę trzustki, wątroby i żołądka. Sok z pokrzywy można stosować w chorobach wątroby, przewodu pokarmowego, nieżytach żołądkowych i jelit, a także przy biegunkach.
-działa przeciwkrwotocznie, obniżając ciśnienie krwi, a także poziom cukru we krwi;
Pokrzywa zawiera:
wapń, fosfor, żelazo, siarkę, potas, jod, sód, witaminy: A, K, B2, C, związki aminowe, garbnikowe, kwas pantotenowy, kwas organiczny (mrówkowy, glikolowy, glicerolowy), olejki eteryczne, sole mineralne, chlorofil, serotoninę, histaminę, flawonoidy, fitosterole, karotenoidy.
Skład: sok z pokrzywy 99,8%, kwas cytrynowy;
Sposób użycia:
25ml dwa razy dziennie minimum pół godziny przed posiłkiem. Przed użyciem każdorazowo wstrząsnąć. Maksymalna porcja dzienna (50ml) zawiera 49,9 ml soku z pokrzywy. Nie należy przekraczać zalecanej maksymalnej dziennej porcji.
Produkt nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety. Stosowanie u kobiet w ciąży - po konsultacji z lekarzem.
Sposób przechowywania:
Po otwarciu przechowywać w lodówce. Spożyć do trzech tygodni od otwarcia. Przechowywać w miejscu niedostępnym dla małych dzieci. Chronić przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych.
|